Bij het Sydney Opera House worden foto's geprojecteerd van de brandweer Reuters
Bosbranden Australië

In Australië is wederom een brandweerman overleden bij het blussen van een bosbrand. Tot nu toe zijn 28 mensen en naar schatting een miljard dieren omgekomen door de verwoestende bosbranden waardoor Australië al sinds begin november wordt geteisterd.

De brandweerman kwam om toen hij een bosbrand probeerde te blussen vlak bij Omeo, een plaats in de Australische deelstaat Victoria. Het is niet de eerste keer dat een vrijwilliger van de brandweer slachtoffer wordt van het vuur. Deze week kwam de 36-jarige Andrew O'Dwyer om. Zijn dochter ontving bij de uitvaart zijn onderscheiding.

De autoriteiten hebben een speciaal eerbetoon gebracht aan de brandweer. Op het Sydney Opera House worden grote foto's geprojecteerd van brandweerlieden, met de boodschap "Thank you firies".

En dat ziet er zo uit:

Sydney brengt eerbetoon aan de brandweer

De aanhoudende vlammenzee heeft ertoe geleid dat duizenden inwoners van verschillende zuidelijke deelstaten, waaronder Victoria en New South Wales, werden geëvacueerd. Vaak uit voorzorg, hoewel een grote groep mensen uiteindelijk ook hun huis kwijtraakte. Naar schatting is al zeker 10,3 miljoen hectare afgebrand, een gebied ter grootte van Zuid-Korea.

Ieder jaar zijn er bosbranden in Australië. In het zuiden zijn de branden belangrijk voor de voortplanting van verschillende bomen en gewassen. Dit seizoen zijn de branden echter groter en intenser dan ooit. De aanhoudende en extreme hitte, wind en langdurige droogte maken dat de branden lang aanhouden.

STER reclame