NOS SchaatsenAangepast

Roest verovert Europese titel op 5.000 meter; Kramer pakt zilver

Goud voor Roest, zilver voor Kramer op 5.000 meter

Patrick Roest is in Thialf Europees kampioen op de 5.000 meter geworden. Sven Kramer veroverde zilver. Eerder op de dag greep Pavel Koelizjnikov op de 500 meter net het goud voor de neus van Dai Dai Ntab weg.

Roest pakte op de vijf kilometer met een tijd van 6.08,92 ook nog eens zijn baanrecord terug. De 24-jarige wereldkampioen allround had nog een appeltje te schillen met Danila Semerikov, zijn tegenstander in de zesde rit.

De Rus was eind 2018 dankzij een onwaarschijnlijk snel slot 0,02 onder het oude baanrecord van Roest gedoken. Op zijn beurt reed de Lekkerkerker 0,04 sneller dan de oude tijd van Semerikov, die nu niet verder kwam dan plek vijf.

Kramer baalt van zilver

Sven Kramer reed een zeer solide race, die goed was voor zilver. Het brons was voor Denis Joeskov, die er samen met Jorrit Bergsma in de laatste rit een zinderende strijd om het brons van maakte. Op de streep bleef de Rus de Fries net een kwart seconde voor, waardoor een compleet Nederlands podium werd voorkomen.

Kramer baalt van zilver: 'Er zaten schoonheidsfoutjes in mijn rit'

Kramer toonde zich na afloop niet al te blij met zijn zilveren plak. "Of ik baal? Ja. Er zaten schoonheidsfoutjes in mijn rit, dat is jammer." Zo was Kramer niet tevreden over zijn opening en over zijn matige vierde ronde.

Patrick Roest is op dit moment de koning van de 5.000 meter, gaf Kramer toe. "Maar ik zie zeker nog wel mogelijkheden. Anders zou ik hier niet staan."

'Als favoriet aan de start, dat geeft druk'

Roest won dit seizoen alle edities van de 5.000 meter, maar was er van tevoren toch niet gerust op. "Ik stond als favoriet aan de start en dat geeft een hoop druk. Dan is het extra mooi als je hem weet te winnen."

Europees kampioen Roest: 'Als favoriet aan de start, dat geeft een hoop druk'

"Je weet dat Kramer eraan zit te komen, dus ik zat heel gespannen naar zijn rit te kijken", vertelde Roest. Maar uiteindelijk was hij wederom de winnaar, in een nieuw baanrecord.

"Ik hoopte al een tijdje om hier een baanrecord te rijden. Halverwege de rit dacht ik: nu moet je ervoor gaan. Maar in de laatste ronde moest ik dat nog bijna bekopen", aldus Roest.

Koelizjnikov grijpt goud voor neus Ntab weg op 500 meter

Pavel Koelizjnikov sleepte in Heerenveen de gouden medaille op de 500 meter in de wacht. Dai Dai Ntab pakte het zilver.

Ntab pakt EK-zilver achter Koelizjnikov

Ntab had eerder dit seizoen met 34,37 de nationale titel veroverd in Thialf. Die tijd zou nu goed geweest voor goud. Met 34,47 reed de Amsterdammer weer een prima race, maar wereldrecordhouder Koelizjnikov was met 34,38 net wat sneller.

Voor Ntab was het z'n eerste plak op een internationaal afstandstoernooi. Jan Smeekens werd in 34,78 vijfde, Kai Verbij moest zich met 34,91 tevreden stellen met de zesde plek.

Uit balans

Vooraf was Viktor Moesjtakov een van de favorieten voor de Europese titel. De Rus raakte tijdens zijn rit echter volledig uit balans en het was een wonder dat hij op de schaats bleef. Hij werd twintigste en laatste.

Zijn landgenoot Roeslan Moerasjov, wereldkampioen op de 500 meter, veroverde de bronzen medaille.

Ntab baalt van zilver

"Geef me nog vijf minuten, dan ben ik er blij mee. Nu is het nog gewoon balen", reageerde Ntab net na zijn race.

Ntab kritisch na zilver op EK: 'Over vijf minuten ben ik er blij mee'

"Als je er zo dichtbij bent, wil je gewoon winnen", aldus Ntab. "In mijn opening zit nog ruimte, dat moet op de WK beter", keek hij alvast vooruit.

Bekijk de reactie van Jan Smeekens, die tevreden was met zijn vijfde plek.

Smeekens is blij ondanks vijfde plek: 'Maar het liefst win ik natuurlijk'

Live bij de NOS

Ook de laatste dag van de EK afstanden is live te zien bij de NOS. Om 13.10 uur begint zondag de uitzending van Studio Sport op NPO 1, tevens te zien via een livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Het schaatsprogramma van zondag in Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl