NOS Schaatsen

Fatkoelina pakt EK-goud op 500 meter, maar 19-jarige Kok steelt de show

Juniore Kok imponeert op 500 meter, titel voor Fatkoelina

Olga Fatkoelina heeft bij de EK afstanden in Heerenveen goud veroverd op de 500 meter. Maar de 19-jarige Femke Kok zorgde voor de grootste stunt met een vierde plek.

Kok reed een tijd van 37,66, goed voor een juniorenwereldrecord. Bovendien reed ze liefst een halve seconde van haar persoonlijke record af.

De Russische Fatkoelina kwam in de laatste rit tot de winnende tijd van 37,40, waardoor Kok alsnog van het podium kukelde. Ook de winst van Fatkoelina was een surprise.

Olga Fatkoelina viert haar Europese titel op de 500 meter

Met haar tijd was ze 0,09 sneller dan de Oostenrijkse titelhoudster Vanessa Herzog. De Russische Angelina Golikova werd derde.

Letitia de Jong eindigde met een tijd van 38,19 als zesde.

Kok geniet van vol Thialf

"Ik had dit nooit gedacht van tevoren", vertelde Kok na haar verrassende optreden. "Ik vond het superleuk om voor zo'n vol stadion te rijden. Al die mensen die voor je schreeuwen geeft ook extra energie."

Kok onder indruk van Thialf en haar tijd: 'Echt supercool'

Teleurgesteld dat ze net naast het brons greep, was Kok niet: "Nee hoor, dat zou natuurlijk best wel een beetje een stunt zijn geweest. Maar ik ben heel blij met mijn vierde plek."

Geblesseerde Leerdam

Jutta Leerdam kwam niet in actie op de 500 meter. De Nederlands kampioene op de 500 en 1.000 meter kampt met een verrekte lies.

Bij het inrijden bleek Leerdam toch te veel last te hebben van haar lies. Door het late besluit kon Ireen Wüst niet meer als vervangster worden opgeroepen. De verwachting is dat Leerdam zondag wel de 1.000 meter kan rijden.

Leerdam liet vrijdag ook al de teamsprint schieten. Met Wüst als haar vervangster pakten de Nederlandse vrouwen zilver op dit onderdeel.

Het schaatsprogramma van zondag in Heerenveen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl