Getty Images
NOS Nieuws

Oud, maar niet versleten: Japanse voetballer Miura (52) gaat nog jaar door

In 1986 speelde Marco van Basten nog bij Ajax, werd Diego Maradona wereldkampioen met Argentinië en moesten alle spelers van het huidige Nederlands elftal nog geboren worden.

Het was ook het jaar waarin Kazuyoshi Miura zijn debuut maakte als profvoetballer. De Japanner wordt over een paar weken 53 jaar, maar is nog niet versleten. Hij heeft zijn contract bij Yokohoma FC verlengd en begint volgende maand aan zijn 35ste seizoen als profvoetballer.

Miura werd na zijn debuut bij het Braziliaanse Santos, in 1986, al snel de superster van het Japanse voetbal. De ex-international (89 interlands, 55 doelpunten) speelde onder meer bij het Italiaanse Genoa en bij Dinamo Zagreb in Kroatië voordat hij in 2005 een contract tekende bij zijn huidige club Yokohoma FC. Hij was toen al 38 jaar.

Oudste doelpuntenmaker ooit

Drie jaar geleden vestigde 'King Kazu', zoals zijn bijnaam luidt, zich definitief in de geschiedenisboeken. Op 7 maart 2017 werd hij de oudste profvoetballer ooit en verbrak daarmee het record van de Engelse legende Sir Stanley Matthews. Vijf dagen later scherpte hij zijn record als oudste doelpuntenmaker in het profvoetbal aan. Hij was toen 50 jaar en zeven dagen oud.

Het was ook gelijk zijn laatste doelpunt voor Yokohoma FC, dat vanaf komend seizoen uitkomt op het hoogste niveau in Japan. Miura speelde de afgelopen jaren steeds minder wedstrijden. Vorig seizoen werd hij zelfs regelmatig buiten de selectie gelaten en kwam hij nog maar drie competitiewedstrijden in actie. In totaal speelde de spits tot nu toe 664 wedstrijden als profvoetballer, waarin hij 187 doelpunten maakte.

Kazuyoshi Miura is de oudste actieve profvoetballer met een contract, toch zal hij voorlopig niet als oudste profvoetballer ooit de recordboeken in gaan. De Iraëlier Isaak Hayik keepte op 5 april 2019 op 74-jarige leeftijd nog een competitiewedstrijd voor FC Ironi Or Yehuda (tegen Tzeirey Taibe op het vierde niveau in Israël) om in The Guinness Book of Records te komen.

Getty Images
Kazuyoshi Miura in 1997 tijdens het WK-kwalificatieduel Japan-Oezbekistan

Deel artikel: