NOS Nieuws

Journaliste wint rechtszaak van BBC over gelijke betaling

De Britse journalist Samira Ahmed heeft vandaag een rechtszaak van de BBC gewonnen die draaide om ongelijke betaling. Ahmed, die bij het programma Newswatch presenteert, had een zaak tegen de Britse zender aangespannen omdat ze minder betaald kreeg dan een mannelijke collega.

Ahmed ontving per aflevering die ze presenteerde 465 pond (omgerekend zo'n 545 euro) terwijl haar mannelijke collega Jeremy Vine bij een gelijksoortig programma ongeveer 3000 pond kreeg (omgerekend (3482 euro). Vanwege het salarisverschil vond Ahmed dat ze recht had op bijna 700.000 pond (ruim 800.000 euro) aan achterstallige betalingen.

Het verweer van de BBC luidde dat de twee verschillende rollen vervullen. Vine presenteert Points of View, wat volgens de zender hogere kijkcijfers scoort. Maar dat was volgens de rechtbank niet relevant.

Seksediscriminatie

De rechter oordeelde dat de werkzaamheden van beide presentatoren dermate op elkaar lijken, dat het loonverschil daaruit niet verklaard kon worden. Ook waren de journalisten per aflevering ongeveer even lang aan het werk. De BBC had volgens de rechters onvoldoende duidelijk gemaakt dat er geen sprake was van seksediscriminatie.

De rechtbank gaf Ahmed gelijk, maar in het vonnis staat niet te lezen of ze het door haar geëiste bedrag ook volledig krijgt uitgekeerd.

Ahmed zei na afloop van de zaak dat ze blij was met het vonnis. "Geen enkele vrouw wil op deze manier in het verzet komen tegen haar werkgever. Ik vind het leuk om voor de BBC te werken, en ik ben blij dat het is opgelost", aldus de journalist.

Eerdere kritiek

Het is niet de eerste keer dat de BBC een tik op de vingers krijgt vanwege loondiscriminatie. In 2017 moest het gedwongen inzage geven in zijn topsalarissen. Uit de toen gepubliceerde lijst bleek dat van de 96 best verdienende werknemers bij de omroep maar een derde vrouw was. De top zeven van bestbetaalde functies werden allemaal vervuld door mannen.

Die lijst kwam de omroep op kritiek van toenmalig premier Theresa May te staan. Ook een aantal bekende vrouwelijke BBC-presentatoren waren kritisch. De journalisten schreven in een open brief aan de directeur van de BBC: "Je hebt gezegd dat je de loonkloof uiterlijk 2020 opgelost wil hebben, maar we weten al jaren dat deze ongelijkheid er is. Er moet nu iets aan worden gedaan."

Ook Ahmed kreeg bijval. Honderd vrouwen werkzaam bij de BBC hadden zich bij de rechtszaak van Ahmed aangesloten, schreven Britse media in november.

Trots

Ook kreeg ze steun van een oud-werknemer van de omroep. In 2018 nam Carrie Gracie ontslag als China-correspondent. Gracie verweet de omroep een "onwettige" manier van betalen. Naar aanleiding van haar aantijgingen van loonongelijkheid bij de BBC begon een commissie voor gelijke rechten in het Verenigd Koninkrijk een onderzoek.

Vrijdag feliciteerde Gracie Ahmed via Twitter: "Ik had niet trotser op je kunnen zijn. Ik hoop dat je overwinning vrouwen wereldwijd de moed geeft om op te komen voor wat hun werk waard is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl