Rafael Nadal heeft het zwaar in de ATP Cup EPA

Spanje heeft met pijn en moeite de halve finales van de ATP Cup bereikt. België werd in Sydney met 2-1 geklopt. Pas om 01.10 uur in de nacht werd de laatste bal geslagen.

Na een vlotte zege van Roberto Bautista op Kimmer Coppejans (6-1, 6-4) verloor Rafael Nadal van een ontketende David Goffin. De Belg speelde aanvallend, nam de ballen snel en won met 6-4, 7-6 (3).

Het was een zeldzame nederlaag voor Nadal. Zijn enige andere verloren enkelspel in een landenwedstrijd was toen hij in 2004 op 18-jarige leeftijd debuteerde in de Davis Cup. Al zijn andere enkelspelen won hij.

Nadal herpakt zich in dubbelspel

Veel tijd om zijn nederlaag te verwerken had Nadal niet. Hij moest vrijwel meteen weer de baan op om met Pablo Carreño Busta het beslissende dubbelspel te spelen. In een thriller versloegen ze Sander Gillé en Joran Vliegen: 6-7 (7), 7-5, 10-7.

Het dubbelspel kende een curieus slot. Op 5-5 in de tweede set kreeg Spanje voor het eerst breekkansen. Na een misser van Carreno legde Vliegen de bal simpel weg, maar op aanvraag van Nadal toonden videobeelden aan dat de Belg de bal aan de verkeerde kant van het net geraakt had.

Spanje drukte daarna genadeloos door en kan zich opmaken voor een halve finale tegen het thuisspelende Australië van Nick Kyrgios.

Servische fans joelen Djokovic naar zege

Novak Djokovic haalde met Servië ook de halve finales door Canada met 3-0 te verslaan. De nummer twee van de wereld moest diep gaan in een vurig duel met Denis Shapovalov: 4-6, 6-1, 7-6 (4).

Novak Djokovic EPA

Djokovic kon in Sydney op fanatieke steun rekenen van het Servische publiek, dat het ook niet naliet om Shapovalov soms vocaal te hinderen. "Ze waren af en toe iets te veel aanwezig en Denis had zeker reden tot klagen daarover. We speelden in een Davis Cup-sfeer", erkende Djokovic na afloop.

Servië speelt in de halve finales tegen Rusland, dat Argentinië donderdag met 2-0 versloeg. Karen Chatsjanov en Daniil Medvedev klopten respectievelijk Guido Pella (6-2, 7-6 (4)) en Diego Schwartzman (6-4, 4-6, 6-3).

STER reclame