Minister Bijleveld
NOS Nieuws

Bijleveld: meeste Nederlandse militairen samengebracht in Erbil

Alle Nederlandse militairen in het noorden van Irak zitten nu bij elkaar in de stad Erbil. Oorspronkelijk waren ze verdeeld over twee locaties, maar ze zijn nu om "veiligheids-en praktische redenen" op één plek ondergebracht, zegt het ministerie van Defensie. Daarnaast zitten er nog steeds enkele Nederlanders in de hoofdstad Bagdad.

Minister Bijleveld benadrukte vanochtend dat de militairen allemaal veilig zijn. Al eerder was bekendgemaakt dat in verband met de gespannen situatie in het Midden-Oosten zowel de trainingsmissie in het noorden als de training van Iraakse commando's in Bagdad is opgeschort. Ook had Defensie al eerder gezegd dat mogelijk militairen zouden worden verplaatst.

Volgens Bijleveld zijn op de plaatsen waar de militairen verblijven genoeg schuilmogelijkheden. "We wachten nu de ontwikkelingen af en kijken ook of de commandant de trainingen weer wil hervatten." Vanwege die laatste mogelijkheid is het niet de bedoeling dat Nederlandse militairen naar huis worden teruggeroepen. "Ze blijven voorlopig daar, want uiteindelijk is hun werk ook daar."

De minister van Defensie vindt de situatie erg onzeker en onvoorspelbaar. "We hebben met zijn allen opgeroepen tot de-escalatie en dat gaat minister Blok vanmiddag ook nog weer doen met zijn Europese collega's". Bijleveld hoopt dat na de toespraak van president Trump, woensdag, de situatie iets rustiger wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl