Trudeau: er is bewijs dat Iran vliegtuig neerhaalde, NYT toont beelden inslag

The New York Times zegt dat het beelden heeft geverifieerd waarop de inslag van een Iraanse raket in het Oekraïense passagiersvliegtuig te zien lijkt. De beelden zijn gisternacht gemaakt in Parand, vlak bij de luchthaven in Teheran.

Onderzoekscollectief Bellingcat, dat eerder onder meer onderzoek deed naar de MH17-ramp, analyseert de beelden.

Bekijk hier het filmpje van The New York Times hieronder:

Beeld van mogelijke raketinslag op vliegtuig in Iran

De Canadese premier Trudeau zegt dat er bewijs is dat het vliegtuig is geraakt door een Iraanse raketafweerinstallatie. De premier baseert zich op informatie van verschillende inlichtingendiensten. Bij de vliegramp kwamen 63 Canadezen om het leven.

Volgens Trudeau kan het neerhalen per ongeluk zijn gebeurd:

Premier Canada: bewijs dat Iran passagiersvliegtuig met raket neerhaalde

De Britse premier Johnson gaat eveneens uit van een Iraanse raket. "Er is veel informatie die erop wijst dat de vlucht is neergeschoten door een Iraanse grond-luchtraket. Dit kan onopzettelijk gebeurd zijn", zegt hij in een verklaring. Bij de ramp kwamen vier Britten om het leven.

Eerder zeiden drie anonieme bronnen hetzelfde tegen het Amerikaanse blad Newsweek. Ook onder meer persbureaus Reuters en AP hebben anonieme Amerikaanse functionarissen gesproken die zeggen dat het verhaal "zeer waarschijnlijk" is.

Een van hen zegt dat uit satellietdata blijkt dat er 2 minuten na het opstijgen warmtesporen te zien zijn van twee raketten. De warmtebeelden worden gevolgd door een explosie vlak bij het vliegtuig, waarna het toestel in brand vliegt en neerstort.

'Onlogische geruchten'

Het Iraanse hoofd van de burgerluchtvaart noemt de berichten "onlogische geruchten". Volgens hem is het "onmogelijk dat een raket het Oekraïense vliegtuig heeft geraakt".

Newsweek sprak functionarissen van het Pentagon, de Amerikaanse inlichtingendiensten en de Iraakse inlichtingendiensten. Ze wijzen op foto's die circuleren waarop brokstukken van de raketten te zien zouden zijn. Het passagiersvliegtuig zou geraakt zijn door een grond-luchtraket van Russische makelij.

De twee Amerikaanse bronnen denken dat het gaat om een ongeluk. Volgens hen was de Iraanse afweerinstallatie actief nadat Iran raketten had afgevuurd op militaire bases in Irak waar Amerikanen gestationeerd zijn. Die aanval was een vergelding voor de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani door de VS.

Contact met Rutte

Op de persconferentie zei Trudeau dat hij contact heeft gehad met premier Rutte, gezien de geschiedenis met de MH17. "Hij zei me dat het belangrijk is de nabestaanden van informatie te voorzien en contact te hebben met alle partijen die een rol spelen. Zo had hij na de MH17-ramp contact met president Poetin. Dat advies nemen we ter harte."

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat Trudeau met Rutte heeft gebeld en dat er "uitgebreid" is gesproken over de Nederlandse ervaringen rond de MH17-ramp. "Verder heeft de minister-president de condoleances overgebracht en alle steun aangeboden die Nederland kan bieden", aldus de RVD.

De Amerikaanse president Trump zei eerder vandaag op een persconferentie dat hij een slecht gevoel heeft over de crash in Iran.

"Iemand kan een fout hebben gemaakt", zei hij:

Trump over neergestort vliegtuig Iran: 'Ik heb zo mijn vermoedens'

Westerse inlichtingendiensten stelden gisteren juist dat ze er rekening mee houden dat een technisch mankement de crash heeft veroorzaakt en dat er geen tekenen zijn dat het vliegtuig door een raket is neergehaald.

Oekraïense onderzoekers zeggen dat ze geen aanwijzingen voor een defect aan de motor hebben kunnen vinden. Het team is nog tot geen enkele conclusie gekomen.

Er gaan foto's rond van mogelijke brokstukken van een raket in de buurt van Teheran, maar de echtheid daarvan kan niet worden bevestigd.

Alle inzittenden omgekomen

De Boeing 737 van Ukraine International Airlines was net vertrokken van het vliegveld in Teheran en was op weg naar Kiev. Vlak na het opstijgen stopte het vliegtuig met het doorgeven van data en niet lang daarna stortte het toestel neer. Alle 176 inzittenden, onder wie veel Iraniërs en Canadezen, kwamen om het leven.

Volgens een Iraans onderzoeksteam vroegen de piloten niet om hulp, maar hebben ze wel geprobeerd terug te keren naar het vliegveld van Teheran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl