Lois Abbingh is uitgegroeid tot een van de beste handbalsters ter wereld ANP

Handbalster Lois Abbingh speelt vanaf volgend seizoen bij Odense. De in Groningen geboren opbouwspeelster verruilt de Europese topclub Rostov-Don in Rusland voor de ambitieuze club uit Denemarken.

Abbingh, die vorige maand Nederland naar historisch WK-goud schoot, had een aflopend contract bij Rostov en tekent voor drie jaar bij Odense, waar ook haar beste vriendin en keepster Tess Wester en voormalig international Nycke Groot actief zijn.

Een van de redenen voor Abbingh om te vertrekken is het vele reizen in Rusland. "In een maand tijd ben ik drie weken aan het reizen voor alle wedstrijden en als ik een keer een weekend vrij ben, kan ik nooit naar Nederland om mijn familie te zien. Zó ver weg zitten, is me niet nog twee jaar waard", vertelt ze in gesprek met de NOS.

Fysiek zwaar

Ook het volle programma in de fysiek zware Russische competitie is een aanslag op het lichaam van de speelster die in het verleden met zware knieblessures te kampen had. "Als ik hier voor nog twee jaar zou tekenen, zou ik daarna misschien klaar zijn. Ik merk aan mijn lichaam dat het heel zwaar is. Ik ben nu 27 jaar en wil gewoon lekker spelen."

Abbingh besliste vorige maand de WK-finale in de laatste seconden en schoot Oranje zo naar historisch goud:

Samenvatting: handbalsters veroveren wereldtitel in bloedstollende finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij Odense, dat derde staat in de Deense competitie op zes punten van koploper Team Esbjerg, zoekt Abbingh tevens een nieuwe uitdaging. Met Rostov won ze vorig seizoen zonder al te veel moeite de nationale beker en de landstitel en ook dit jaar gaat de ploeg fier aan de leiding.

In Denemarken is de top breder, waardoor kampioen worden een moeilijkere opgave is. Bovendien wil Abbingh met Odense, dat nog nooit landskampioen werd, naar het ultieme doel werken: op termijn meedoen aan de Final Four (het eindtoernooi) van de Champions League.

Ook de aanwezigheid van Wester heeft sterk meegewogen in haar beslissing om voor Odense te kiezen. "Ja, dat is zeker een pluspunt. Tess en ik hadden het er al jaren over: hoe leuk zou het zijn om na VfL Oldenburg (waar Abbingh van 2010 tot 2014 speelde, red.) weer bij dezelfde club te spelen? En met Nycke naast mij op de opbouw heb ik weinig tijd nodig om te wennen", zegt Abbingh over de speelster met wie ze bij Oranje jarenlang een tandem vormde.

'Samen met mijn beste vriendin Tess spelen is een enorm pluspunt' ANP

Twee jaar geleden vertrok Abbingh na een sterk WK van het Franse Issy Paris naar de club aan de oever van de Don om in de top van de Champions League te spelen.

Dat doel is bereikt; vorig jaar speelde ze de finale van het prestigieuze clubtoernooi. Daarin scoorde Abbingh zelfs zeven keer, maar ze moest met Rostov op één doelpunt de zege aan het Hongaarse Györi laten. Spijt van haar overgang naar Rusland heeft ze dan ook zeker niet.

"Deze stap was het sowieso waard. Het was zó gaaf om de Final Four mee te maken, daar wil ik dit seizoen nog een keer heen en dan wil ik ook winnen. Dat kan gezien onze kwaliteiten ook zeker. Het is een droomscenario om op die manier te vertrekken."

STER reclame