NOS Nieuws

Makelaarsvereniging NVM: een huis vinden in 2020 wordt nog moeilijker

Het einde van de krapte op de woningmarkt is nog niet in zicht. Integendeel, het aantal mensen dat niet het huis kan vinden dat ze zoeken, zal toenemen. Dat zegt makelaarsvereniging NVM op basis van de verkoopcijfers over 2019.

"2020 zal moeilijker worden. Zeker als er vooral dure huizen worden gebouwd", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. "Als je een modaal of tweemaal modaal inkomen hebt, dan kom je niet aan de bak. Je krijgt het niet gefinancierd."

Hoes roept het ministerie op om de leiding te nemen en ervoor te zorgen dat er meer goedkope woningen worden gebouwd.

NVM-makelaars verkochten vorig jaar 149.000 woningen, ongeveer evenveel als in 2018. Maar het lijkt erop dat het er dit jaar minder worden. In het laatste kwartaal van 2019 zetten minder mensen hun huis te koop dan in de laatste maanden van 2018.

Hoge prijzen

De makelaarsvereniging noemt als oorzaak voor de stokkende doorstroming de hoge prijzen. Na een periode van afvlakkende stijgingen, gaan de prijzen nu weer flink omhoog. Ze worden aangejaagd door de grote vraag. Maar nieuwbouwwoningen staan steeds langer te koop.

Verkopers prijzen zichzelf nu uit de markt, vermoedt de NVM. In het laatste kwartaal van 2019 staan er minder woningen te koop en worden er minder te koop gezet, vergeleken met 2018.

De makelaarsvereniging denkt dat ook de pfas- en stikstofproblemen bijdragen aan het stokken van de doorstroming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl