Voormalig premier en lijsttrekker van United Democrats Sarah Wescot
NOS Nieuws

Sint-Maarten naar de stembus, voor de negende keer in tien jaar tijd

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

Sint-Maarten gaat vandaag voor de negende keer in tien jaar tijd naar de stembus. Zeven partijen met in totaal 111 kandidaten strijden om vijftien zetels in het parlement. Grote kanshebber is de National Alliance van oud-premier William Marlin, tegenwoordig geleid door premier Sylveria Jacobs.

Volgens Remco Stomp, nummer zes op de lijst van de Verenigde Democraten (UD), is het eiland verkiezingsmoe. "Ik hoop dat het de kiezers niet verhindert om toch te komen stemmen", zegt hij.

De Nederlandse advocaat Stomp woont al zestien jaar op het eiland. "Ik heb me verkiesbaar gesteld om iets terug te doen voor dit fantastische eiland. Maar ook omdat ik denk dat het tijd wordt dat deskundigen in de politiek gaan om dit land te besturen."

Autonoom binnen het Koninkrijk

Stomp was erbij toen Sint-Maarten in 2010 uit de Nederlandse Antillen stapte. Het eiland werd een autonoom land binnen het Koninkrijk. Alleen Defensie en Buitenlandse Zaken worden in Den Haag geregeld.

Kandidaten van de United St. Maarten Party en de National Alliance

Maar nadat het eiland getroffen werd door orkaan Irma, in 2017, werd Sint-Maarten helemaal afhankelijk van het moederland. 550 miljoen euro wederopbouwgeld werd beschikbaar gesteld in ruil voor de een Integriteitskamer en meer douane uit Nederland. "Die bemoeizucht van Nederland heeft de roep om onafhankelijkheid vergroot", volgens Stomp.

Volgens politiek analist Ed Gumbs willen vooral politici hun handen vrij hebben en geen pottenkijkers vanuit Den Haag. Terwijl de gemiddelde burger op het eiland zijn Nederlandse paspoort niet wil verliezen. "In die spagaat is het moeilijk manoeuvreren", zegt Gumbs. "Sterke taal naar je achterban levert stemmen op, maar als de verkiezingen voorbij zijn, gaat alles weer in de kast."

Stabiliteit

"De kiezer zoekt allereerst stabiliteit, zodat we volgend jaar niet weer naar de stembus hoeven", denkt Remco Stomp. "Daarvoor is wel een herziening nodig van hoe wij onze parlementaire democratie hebben georganiseerd. Shipjumping, het overstappen naar een andere partij komt veel voor en heeft bijna altijd gevolgen voor de regering. Die steunt vaak maar op één zetel meerderheid."

Maar het thema instabiliteit kan bij deze verkiezingen wel voor een omslag zorgen, zegt Ed Gumbs. "Mensen zijn de oude garde en de corruptie zat en verlangen naar vernieuwing. Veel partijen hebben jonge volwassenen op hun lijst gezet. Nieuwkomer Party for Progression (PFP) bestaat zelfs helemaal uit jonge mensen. Daar is dan toch een beetje de hoop voor verandering op gevestigd."

Het idee leeft dat je ongestraft de zaak kan bedotten.

Ed Gumbs

Opvallend genoeg zijn er vandaag geen waarnemers bij de verkiezingen. Nederland bood aan om die te sturen, maar Sint-Maarten wilde dat niet en gaf als reden op dat het eiland geen geld had om ze te betalen. Ondanks het feit dat Den Haag aanbood die dan zelf te zullen betalen, bleef een uitnodiging uit Philipsburg uit.

"En zonder waarnemers is er wel een risico op onregelmatigheden", zegt Gumbs. "Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen twee jaar actief geprobeerd stembusfraudeurs achter slot en grendel te krijgen. Maar het OM verloor een aantal van die rechtszaken en nu leeft het idee dat je ongestraft de zaak kan bedotten."

Vannacht om 01.00 Nederlandse tijd gaan de stemlokalen dicht. Dan is het 20.00 uur op Sint-Maarten. De uitslag wordt vrijdag in de loop van de Nederlandse ochtend verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl