NOS Sport

Volleybalsters zeker van halve finale OKT na maximale score tegen Bulgarije

Samenvatting: volleybalsters naar halve finale OKT na 3-0 zege op Bulgarije

De Nederlandse volleybalsters hebben ook de tweede wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn gewonnen. Na de afgetekende zege op Azerbeidzjan op dinsdag ging woensdag Bulgarije met 3-0 over de knie: (25-19, 25-19 en 26-24).

De halve finale van het OKT, waar de nummers één en twee van de twee groepen toe doordringen, kan Oranje zodoende niet meer ontgaan. De ploeg van de Italiaanse bondscoach Giovanni Caprara gaat met zes punten uit twee wedstrijden en nul verloren sets fier aan de leiding. Alleen de winnaar van het toernooi pakt een ticket voor de Spelen.

Groep A

Nederland 2-6 (6-0)
Polen 1-3 (3-1)
Azerbeidzjan 1-0 (0-3)
Bulgarije 2-0 (1-6)

Nederland speelde woensdag zonder aanvalster Lonneke Slöetjes, die met buikgriep achterbleef in het hotel. Een probleem vormde haar gemis echter niet. Oranje greep Bulgarije bij de keel en trok de eerste set overtuigend naar zich toe.

De favoriet voor een olympisch ticket denderde vervolgens door in de tweede, pakte zes punten voorsprong en liep uit naar een 2-0 stand in sets. De jonge Nika Daalderop, die Slöetjes in de basis had vervangen, was belangrijk. Ze zou in totaal tot negentien punten komen.

Anne Buijs juicht na een punt voor Oranje

De derde set ging lange tijd gelijk op. Vanaf 4-4 werden wisselden de scores zich af, maar bij 12-12 pakten de Bulgaarsen een voorsprong van drie punten. In de wetenschap dat Oranje bij een 3-0 overwinning zeker zou zijn van de halve finales, knokte de ploeg zich aan de hand van Anne Buijs terug.

Nederland overleefde een setpoint, draaide de score na een mooie en lange rally om en greep uiteindelijk de zege.

'Spelen niet het mooiste volleybal'

"We willen het publiek natuurlijk graag vermaken", reageert Laura Dijkema met een knipoog op waarom het na twee overtuigend gewonnen sets in de derde stroef verliep. "Nee, ik weet het niet. Maar we knokken, laten geen bal vallen zonder dat iemand ervoor gaat. Dat is mooi."

Volgens Dijkema speelt Oranje, ondanks twee 3-0 zeges dit toernooi, nog niet op de toppen van zijn kunnen. "We laten niet het mooiste volleybal zien, maar het blijven spannende wedstrijden. Des te mooier dat we twee keer met 3-0 winnen en in de halve finales staan."

Ze roemt de brede selectie. "Lonneke is er niet bij, maar dat kunnen we oplossen. We hebben zoveel kracht, ook op de bank. Er zijn zoveel topspeelsters in Nederland. Of we nou favoriet zijn of niet, we willen dit toernooi winnen. Er is geen andere optie. Dus we gaan er vol voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl