Wilde dromedarissen en paarden bij een waterput in Australië (archief)
NOS Nieuws

Australië schiet 10.000 wilde dromedarissen af

De Australische deelstaat South Australia is vandaag begonnen met het afschieten van 10.000 dromedarissen. Dat gebeurt in opdracht van Aboriginal-gemeenschappen die in het noordwesten van de deelstaat wonen.

Door de al jaren aanhoudende droogte gaan de dieren steeds verder op zoek naar water. Ze laten zich door niets tegenhouden en richten vernielingen aan. "Ze breken door afrasteringen, komen bij huizen en proberen bij het water van airconditioners te komen", zei een woordvoerder van een Aboriginal-gemeenschap tegen The Australian. De Aboriginals willen ook hun kinderen beschermen.

Het afschieten van dromedarissen gaat vijf dagen duren. De dieren worden vanuit helikopters afgeschoten. Waar mogelijk worden de kadavers verbrand en begraven.

Het lossen van dromedarissen in de Australische haven Port Augusta in 1890

De dromedaris komt in Australië van nature niet voor. Het dier werd in de negentiende eeuw door Britse kolonisten uit India, Afghanistan en het Midden-Oosten meegebracht. Er lopen in Australië nu 1 tot 2 miljoen afstammelingen rond. Ze richten elk jaar voor omgerekend meer dan 6 miljoen euro schade aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl