1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Wielrennen

Dopingzondaar Riis keert na vijf jaar terug als teambaas in de WorldTour

Oud-Tourwinnaar en epo-gebruiker Bjarne Riis keert na vijf jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau van de wielersport. De Deen wordt teambaas en mede-eigenaar van NTT, de Zuid-Afrikaanse WorldTour-ploeg die vorig jaar als Dimension Data door het leven ging.

Riis werd na zijn actieve carrière manager bij wielerploeg CSC, dat later evolueerde tot Saxo Bank en Tinkoff, maar werd in maart 2015 door zijn werkgever op non-actief gesteld.

Ruim een half jaar later verscheen er een vernietigend rapport van het Deense antidopingbureau ADD. Daarin stond onder meer dat Riis in zijn tijd als ploegleider renners heeft aangezet tot het gebruik van verboden middelen.

Tourwinst met epo

De Deen had daarvoor al toegegeven dat hij tijdens zijn eigen wielerloopbaan doping heeft gebruikt. De Tour de France van 1996 won hij met behulp van epo.

In 2016 sprak Riis al zijn ambitie uit om terug te keren in de WorldTour; hij werd een van de eigenaren van Virtu Cycling, het Deense bedrijf dat afgelopen jaar al een vrouwenploeg op het hoogste niveau onder zijn hoede had.

De vrouwenploeg bestaat niet meer, maar met Virtu Cycling is Riis nu wel mede-eigenaar geworden van NTT Pro Cycling.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl