In de rouwstoet voor Soleimani in Kerman wordt opgeroepen tot wraak AFP
Spanning VS-Iran

Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, neemt afstand van het dreigement dat president Trump zaterdag twitterde om Iraans cultureel erfgoed aan te vallen. Trump zei dat hij 52 doelen op het oog had om te laten bombarderen als Iran de moord op generaal Soleimani wreekt met aanvallen op Amerikanen in de regio.

Het Pentagon zegt dat het leger geen plannen heeft historisch belangrijke plaatsen te bombarderen. Minister Esper zei dat het Amerikaanse leger zal opereren "volgens de wetten van gewapende conflicten".

Die internationale oorlogswetten beschouwen dergelijke aanvallen als oorlogsmisdaden. Dat staat ook in een VN-resolutie die de regering-Trump in 2017 heeft gesteund en in de Haagse Conventie van 1954 voor de bescherming van cultureel erfgoed als musea, monumenten, bibliotheken en archieven.

In de tweet zegt Trump dat hij 52 doelen heeft aangewezen, naar het aantal Amerikaanse gijzelaars dat Iraanse studenten vasthielden in de Amerikaanse ambassade in Teheran van 1979 tot 1981.

De tweet werd onmiddellijk veroordeeld door juristen, nationale veiligheidsexperts en Democratische politici. Maar Trump hield voet bij stuk en zei zondag tegen journalisten: "Zij mogen mensen doden, zij mogen onze mensen martelen en verminken, zij mogen onze mensen opblazen met bermbommen. En dan mogen wij niet aan hun historische plekken komen? Zo werkt het niet."

Iran heeft gedreigd met harde vergeldingsmaatregelen na de moord op de belangrijkste militaire leider van het land. Dat gebeurde vrijdagochtend met een drone bij het vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Ook andere leiders in de regio hebben wraak gezworen, onder meer de leider van terreurbeweging Hezbollah in Libanon, Hassan Nasrallah.

STER reclame