Koen Verweij ANP

Schaatsploeg Reggeborgh gaat in beroep tegen het aanwijzen van Kjeld Nuis voor de WK afstanden, half februari. Bij de geschillencommissie van de schaatsbond KNSB vragen ze om een skate-off voor hun rijders Dai Dai Ntab en Koen Verweij tegen Nuis op respectievelijk de 1.000 en 1.500 meter.

Nuis ontbrak eind december vanwege de nasleep van ziekte bij de KPN NK afstanden, waar tickets te verdienen waren voor de WK. De KNSB besloot vervolgens de olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 1.000 en 1.500 meter aan te wijzen en Verweij en Ntab te passeren in de selectie voor de wereldkampioenschappen.

'Niet zeer uitzonderlijk'

"In de selectieregelementen van de KNSB staat dat zij in 'zeer uitzonderlijke gevallen' iemand aan kunnen wijzen. Wij vinden het niet zeer uitzonderlijk", zegt teammanager Henk Schra van Reggeborgh tegen de NOS.

"Nuis was anderhalve week voor de NK alweer aan het trainen en werd ook gezien als toeschouwer bij andere sportevenementen. Dan kan je volgens ons ook meedoen aan de NK."

Kjeld Nuis deed niet mee aan de NK afstanden, maar was zondag wel aanwezig om een speciale munt te slaan ANP

Het schaatsteam van trainer Gerard van Velde zou graag zien dat bij de wereldbeker in Calgary, een week voor de WK in Salt Lake City, een meetmoment wordt en gekeken wordt naar de tijden van de schaatsers. "Dan kan Ntab op de 1.000 meter en Verweij op de 1.500 meter de strijd aangaan met Nuis. Als Nuis dan een rondje om ze heen rijdt, verdient hij het ticket volledig."

Komend weekeinde mogen Verweij en Ntab wel gewoon in actie komen op de EK afstanden. "De KNSB wees Nuis niet aan voor de EK omdat ze niet zeker wisten of hij dan wel op tijd fit zou zijn. Maar dat weten ze dus wel zeker voor de WK? Dan gaat de selectiecommissie wel een beetje op de stoel van de arts zitten", zegt Schra.

Dai Dai Ntab in actie in Heerenveen ANP

In de selectiecriteria van de schaatsbond lijkt geen plek voor een skate-off, maar volgens Schra is die oplossing wel mogelijk. "De geschillencommissie moet een besluit nemen uit redelijkheid en billijkheid. Dus dan zijn er ook andere oplossingen mogelijk dan in de criteria staan beschreven."

Ook verzoek voor Ronald Mulder

Naast het verzoek voor de skate-off voor Verweij en Ntab heeft het team ook een verzoek voor een aanwijsplaats voor Ronald Mulder ingediend. Hij werd slechts elfde op de 500 meter op de NK, maar dat kwam volgens de ploeg voornamelijk doordat na zestig meter in de wedstrijd het onderstel van zijn schaats brak en hij nog maar met één been kon afzetten.

Mulder werd afgelopen seizoen zesde op de 500 meter bij de WK in Inzell.

Team Reggeborgh heeft de zaak met verzoek tot een spoedberaad ingediend. De verwachting is dan ook dat de geschillencommissie binnen een paar dagen met een uitspraak zal komen.

STER reclame