Lorena Wiebes ANP

Het conflict tussen wielrenster Lorena Wiebes en haar ploeg Parkhotel Valkenburg is verder verhard. De wielerploeg heeft een kort geding aangespannen tegen de regerend Nederlands kampioene wegens contractbreuk. De zaak dient op donderdag voor de rechtbank in Alkmaar.

Wiebes heeft een contract tot eind 2021 bij het bescheiden Parkhotel Valkenburg, maar wil graag overstappen naar een van de grotere teams. Eind december verklaarde Wiebes dat ze niet meer in actie wilde komen voor haar ploeg en per 1 januari zou stoppen met fietsen, als er dan geen oplossing was.

Naast de nationale titel op de weg won de pas 20-jarige Wiebes ook de RideLondon Classique, goud op de Europese Spelen en twee etappes in de Boels Ladies Tour. Ze sloot het jaar af als leider van de wereldranglijst.

Ranglijst

Voor de ploeg betekent het dat Wiebes veel punten heeft vergaard en kan een vertrek van de renster vervelend uitpakken voor de plek van Parkhotel Valkenburg op de ranglijst. Op basis daarvan worden immers uitnodigingen gedaan voor grote koersen.

Wiebes kreeg aanbiedingen van WorldTour-ploegen Sunweb, Trek-Segafredo, CCC-Liv en Movistar, maar zit vast aan haar in juni 2018 getekende contract. "De kans is dus groot dat ik straks niet meer fiets, omdat ik niet meer voor Parkhotel wil rijden", zei Wiebes eind december. "Het duurt inmiddels zo lang dat ik verder ben gegaan. Het is jammer dat het zo gelopen is."

Tussentijdse transfers in het wielrennen zijn nog altijd uitzonderlijk. Toch waren er in het afgelopen jaar enkele spraakmakende voorbeelden.

Zo forceerde Wout van Aert een overgang naar Jumbo-Visma. Van Aert verbrak zijn contract met het continentale Willems Veranda's-Crélan maar was volgens oud-renner Nick Nuyens contractueel gebonden aan diens managementbureau Sniper Cycling. Van Aert werd uiteindelijk in het gelijk gesteld door de rechter.

Ook Tom Dumoulin maakte een tussentijdse transfer. Zijn contract bij Sunweb werd afgekocht, waardoor hij per 1 januari voor Jumbo-Visma mag koersen.

Een dergelijk scenario dreigt ook bij de Costa Ricaanse ronderenner Andrey Amador, die Movistar wil verruilen voor Ineos. Die zaak ligt op dit moment ter beoordeling bij de UCI.

Wiebes: 'Of half jaar niet fietsen of naar andere ploeg'

STER reclame