Wekdienst 7/1: begrafenis generaal Soleimani en herdenking aanslag Charlie Hebdo
Goedemorgen! Vandaag wordt de Iraanse generaal Soleimani begraven in zijn geboorteplaats Kerman. En in Parijs wordt de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo herdacht.
Vandaag blijft het vrijwel droog. Er zijn veel wolkenvelden, maar ook breekt de zon soms door. Het wordt ongeveer 8 graden. De zuidwestenwind neemt toe tot matig, aan zee vrij krachtig. Woensdag en donderdag is het regenachtig, maar wel erg zacht met temperaturen van 10 of 11 graden.
Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
- Het Spaanse parlement stemt vandaag over het nieuwe kabinet van demissionair premier Sánchez. Haalt zijn voorstel het niet, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen, voor de vijfde keer in vijf jaar.
- In Frankrijk wordt de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo herdacht, vandaag vijf jaar geleden. Er kwamen 12 mensen om het leven, 11 mensen raakten gewond.
- Het RIVM komt met de onderliggende berekeningen over stikstof; de rechter bepaalde eerder in een rechtszaak dat het RIVM die data moet vrijgeven.
- En de Iraanse generaal Qassem Soleimani wordt begraven in zijn geboorteplaats Kerman. Hij werd afgelopen vrijdag gedood bij een Amerikaanse luchtaanval in Bagdad. De afgelopen dagen gingen in Irak en Iran al miljoenen mensen de straat op om de laatste eer te bewijzen aan de generaal.
Wat heb je gemist?
Minister Bijleveld van Defensie heeft begrip voor de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani. Maar daardoor is er wel "een heel fragiele situatie ontstaan" die volgens haar gevaarlijk is, ook voor de Nederlandse militairen in Irak.
Ze noemde Soleimani "een echte boef" in de eerste aflevering van het tv-programma Op1 en verwees naar de rol die hij had in de oorlog in Syrië als leider van sjiitische milities. "Als je kijkt wat Iran daar heeft gedaan, is dat ook verschrikkelijk", zei Bijleveld, die benadrukte dat Nederland inzet op deëscalatie.
Nederland heeft de VS wel om toelichting gevraagd op de bewering dat de liquidatie neerkomt op zelfverdediging omdat er acute dreiging was voor de Amerikanen.
Ander nieuws uit de nacht:
- Het is gedaan met de goede jaren in de bouw, aldus ABN Amro. De bank verwacht dat de sector dit jaar 2 procent krimpt door de stikstof- en PFAS-crisis.
- Een deel van de 120 Duitse militairen in Irak wordt weggehaald uit het land. Duitsland wil ze niet in het land houden, als het land daar geen prijs op stelt, aldus de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Aanleiding voor het besluit zijn de recente spanningen in de regio.
- De meeste CDA- en VVD-burgemeesters in grote Nederlandse gemeenten willen een geheel of gedeeltelijk verbod op vuurwerk, blijkt uit een rondgang van de NOS. Het CDA en de VVD in de Tweede Kamer zijn tegen zo'n verbod.
- De helikopters van de Kustwacht hebben te weinig ruimte om patiënten te behandelen en het medische personeel voelt zich er onveilig, schrijft NRC op basis van een vertrouwelijk rapport dat is opgesteld door veiligheidsdeskundigen.
En dan nog even dit:
Het pittoreske dorpje Hallstatt in Oostenrijk met z'n karakteristieke huizen en prachtige ligging in de bergen, inspireerde de makers van de immens populaire film Frozen tot het maken van de fictieve stad Arrandelle. Sindsdien wordt het idyllische alpendorpje met ruim 800 inwoners overspoeld door toeristen, soms wel tot 10.000 per dag.
Ook vloggers weten de fotogenieke plaats te vinden, waardoor Hallstatt nog populairder wordt.
Vooral Aziatische toeristen willen het oorspronkelijke dorp met eigen ogen zien. De dorpsbewoners zijn inmiddels helemaal klaar met de drukte en vrezen dat al die toeristen hun dorpje vernielen. Burgemeester Alexander Steutz heeft al wegen af laten sluiten en een beperking voor bussen ingevoerd, maar nu heeft hij toeristen gesmeekt om weg te blijven: "Let us go, let us go..."
Fijne dag!