Google Maps
NOS VoetbalAangepast

Franse amateurs vliegen halve wereld over voor bekersprookje

Je hebt bekersprookjes en bekersprookjes. Ver in de Indische Oceaan ligt ten oosten van Madagaskar het prachtige eiland Réunion. En daar voetbalt een club genaamd Jeunesse Sportive Saint-Pierroise, dat sensationeel de zestiende finales van de Coupe de France heeft bereikt.

Het grootste en belangrijkste bekertoernooi van Frankrijk staat namelijk open voor alle clubs die aangesloten zijn bij de voetbalbond, ook die uit overzeese gebieden. Dan praat je over meer dan zevenenhalfduizend deelnemende ploegen, die aanvankelijk op regio worden gesorteerd.

Theoretisch gezien kunnen er dus gekke dingen gebeuren. En heel af en toe voltrekt zich ook zo'n bijna ondenkbaar scenario, zoals nu het geval is in de Franse beker.

De amateurs van Saint-Pierroise wonnen zaterdag namelijk met 2-1 bij tweededivisionist Niort, na een reis van ruim negenduizend kilometer. Een kleine honderd fans reisden met de ploeg mee. 'De sleutels naar het paradijs', kopte sportkrant L'Équipe na de zege.

Op Réunion is het goed toeven. De Franse international Jean-Pierre Papin heeft er in zijn nadagen nog gespeeld. Net als Roger Milla, nota bene in de tijd dat hij met Kameroen furore maakte op het WK van 1990.

Les Bleus

Het eiland is ongeveer zo groot als Flevoland en telt ruim 800.000 inwoners. Er is zelfs een nationaal voetbalteam, al is dat niet aangesloten bij de wereldvoetbalbond FIFA. Opmerkelijk is dat er deze eeuw al drie voetballers van Réunion zijn geweest die het schopten tot de nationale ploeg van Frankrijk.

Guillaume Hoarau werd afgelopen seizoen namens kampioen Young Boys topscorer van Zwitserland. Voetbalnomade Florent Sinama-Pongolle keerde na een lang Europees avontuur vorig jaar zelfs nog even terug bij Saint-Pierroise om daar zijn carrière af te sluiten.

Maar de bekendste voetballer van het eiland is zonder twijfel spelmaker en 38-voudig international Dimitri Payet, nu ploeggenoot van Kevin Strootman bij Olympique Marseille.

ANP
Jean-Pierre Papin in actie voor Saint-Pierroise in 1999

Uniek is de prestatie van het overzeese Saint-Pierroise nog niet. In 1989 lukte het een club van Frans-Guyana al eens de laatste 32 te bereiken in de beker. Le Geldar werd destijds een halt toegeroepen door het FC Nantes van de latere wereldkampioenen Didier Deschamps en Marcel Desailly.

Nieuwe stunt mogelijk

Bekervoetbal wordt ook wel de kortste weg naar Europees voetbal genoemd. Daar kunnen ploegen zich in het geval van Saint-Pierroise nog lelijk op verkijken.

De vedette van nu bij de amateurclub heet Elliott Grandin, ooit actief in de Premier League en de Franse Ligue 1. Die had in zijn nadagen nog wel zin in een avontuurtje, al had dit waarschijnlijk zijn stoutste verwachtingen niet kunnen overtreffen.

En wie weet duurt het sprookje nog wat langer. Saint-Pierroise speelt in de achtste finale in en tegen SAS Epinal, zo heeft de loting inmiddels uitgewezen. Epinal speelt op het vierde niveau in Frankrijk, twee niveau's lager dan Niort. En dus mogen de amateurs dromen van een nieuwe stunt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl