De ingang van theater Carré na het ongeluk waarbij twee circusartiesten naar beneden vielen ANP

De vrouw van het acrobatenduo dat gisteren tien meter viel in theater Carré is geopereerd aan haar nek. De man heeft een hersenschudding. Beiden verkeren buiten levensgevaar, zegt producent Henk van der Meijden. Volgens hem is de operatie geslaagd.

Na het ongeluk werd de voorstelling van het Wereldkerstcircus afgebroken. Vandaag gaat het circus weer door, om 12.00 uur is de eerste voorstelling begonnen.

Bezoekers in de wachtrij kijken ondanks het ongeluk uit naar een mooie voorstelling:

'Acts zonder vangnet horen ook bij de spanning van het circus'

De twee deden een act waarbij ze door de lucht zweven met behulp van touwen en mondbitjes. Volgens een ooggetuige verloor de man zijn grip toen hij met zijn ene arm zijn vrouw vasthield en ook met het touw en het bitje bezig was.

Er hing geen veiligheidsnet. Producent Van der Meijden zegt dat dat niet mogelijk was, omdat het duo ronddraaide en daarbij verstrikt zou kunnen raken.

Een mat wordt volgens hem nooit gebruikt bij luchtnummers:

Theaterproducent Van der Meijden: 'Zou zo weer met Sky Angels werken'

Het is volgens hem de tweede keer in 35 jaar dat er een ongeluk is gebeurd bij het Wereldkerstcircus. "De laatste keer vloog een Koreaanse trapeze-acrobaat tegen een paal. Een paar weken later hing hij weer in de lucht."

Vertrouwen in artiesten

De verantwoordelijkheid voor de veiligheid ligt bij de acrobaten, zegt de producent. "Als voorbereiding kijk ik naar hun cv. In welke circussen zij hebben opgetreden. Welke prijzen ze hebben gewonnen. Als er tien jaar niets gebeurd is, dan heb je het vertrouwen dat het goed zit."

Als de artiesten nog een keer bij hem zouden willen optreden, zou Van der Meijden de voorbereiding niet anders aanpakken. "Ik heb vertrouwen in deze artiesten. Het is topsport. Na een ongeluk bij de Olympische Spelen zeg je de keer erna ook niet dat de betrokken sporters niet meer mogen deelnemen."

Bekijk hier de act van de twee

STER reclame