Januari 2015: AZ traint in Portugal
NOS Voetbal

De eredivisieclubs vliegen weer uit: van Qatar en Marbella tot Noord-Limburg

De achttien clubs uit de eredivisie maken zich op voor de tweede seizoenshelft, die op vrijdag 17 januari van start gaat. De ene club bereidt zich voor op een trainingskamp in het Midden-Oosten, de ander blijft dicht bij huis.

Hieronder vind je een overzicht, op volgorde van de huidige eredivisieranglijst, van de trainingskampen van alle clubs en hun bijbehorende oefenwedstrijden.

Ajax - Doha (Qatar): 4-12 januari

Er is veel te doen geweest over het trainingskamp van Ajax in Doha. Het land neemt het niet al te nauw met de mensenrechten en bij de bouw van de stadions voor aankomend WK zijn veel doden gevallen.

Een oefenwedstrijd van de Amsterdammers tegen Galatasaray werd afgelast vanwege een conflict van de Turkse club met de lokale autoriteiten. Op 11 januari speelt Ajax wel tegen Club Brugge.

Trainer Erik ten Hag kan in Qatar in ieder geval niet beschikken over Daley Blind. De centrale verdediger werkt in Amsterdam aan zijn herstel, nadat bij hem vorige maand een ontsteking van de hartspier werd geconstateerd.

Ten Hag zal hopen op een spoedige rentree van aanvallers Quincy Promes en David Neres. Zakaria Labyad kan de komende maanden vanwege een knieblessure niet in actie komen.

AZ - Oliva (Spanje): 5-11 januari

AZ reisde vorig jaar nog naar Turkije, maar overwintert dit keer in het Spaanse Oliva, nabij Valencia. De nummer twee van de eredivisie speelt op 10 januari een oefenwedstrijd tegen KV Mechelen.

De Alkmaarders kenden voor de winterstop defensieve zorgen en presenteerden vrijdag een ervaren versterking: Ramon Leeuwin. De 32-jarige verdediger komt over van het Deense Odense BK.

PSV - Doha (Qatar): 4-12 januari

Net als bij Ajax was er ook de nodige kritiek op het trainingskamp van PSV in Doha. De Eindhovenaren bivakkeren net als vorig jaar op de Aspire Academy en spelen oefenduels met Club Brugge (9 januari) en Eupen (11 januari).

De Eindhovenaren hopen voor de tweede seizoenshelft op meerdere versterkingen, onder wie de Zwitser Ricardo Rodríguez. De 27-jarige linksback speelt momenteel bij AC Milan.

Interim-trainer Ernest Faber kan voorlopig in ieder geval niet beschikken over topscorer Donyell Malen, die herstelt van een zware knieblessure.

Ernest Faber, de hoofdtrainer van PSV

Willem II - Marbella (Spanje): 4-11 januari

De verrassende nummer vier van de eredivisie reist net als vorig jaar naar het Spaanse vakantieoord Marbella. De Tilburgers spelen op 10 januari een oefenduel tegen een nog onbekende tegenstander.

Feyenoord - Marbella (Spanje): 6-11 januari

Feyenoord kiest andermaal voor Marbella om te overwinteren. Het team van trainer Dick Advocaat heeft in Spanje twee serieuze sparringpartners: Hoffenheim (8 januari) en Borussia Dortmund (10 januari).

Onder leiding van Advocaat haalden de Rotterdammers voor de winterstop zeventien punten uit zeven competitiewedstrijden. De ervaren trainer gaf meermaals aan in de transferperiode te hopen op versterkingen.

Die moeten komen uit de koker van Frank Arnesen. De Deense oud-speler begint medio januari als technisch directeur bij Feyenoord.

Vitesse - Alcantarilha (Portugal): 3-12 januari

Vitesse zoekt net als vorig jaar onder de Portugese zon naar de vorm waarmee de jacht op de derde of vierde plaats kan worden hervat. De huidige nummer zes oefent in Alcantarilha tegen Servette (7 januari) en Duisburg (11 januari).

Keisuke Honda is na vier wedstrijden in Arnhem alweer vertrokken bij Vitesse. De ervaren Japanner werd door voormalig trainer Leonid Sloetski naar de club gehaald, maar liet zijn contract na diens vertrek ontbinden.

Januari 2014: Vitesse traint in Abu Dhabi

FC Utrecht - La Manga (Spanje): 4-11 januari

FC Utrecht bezoekt opnieuw het luxueuze La Manga om zijn trainingskamp te houden. De Domstedelingen oefenen op 10 januari tegen Bayer Leverkusen.

sc Heerenveen - Gerona (Spanje): 4-11 januari

Ook sc Heerenveen was afgelopen winter een graag geziene gast in La Manga, maar de Friezen kiezen nu voor Gerona. De nummer acht van de eredivisie hoopt nog een tegenstander te strikken voor een oefenwedstrijd.

Heracles Almelo - Cádiz (Spanje): 4-11 januari

Heracles overwinterde vorig seizoen in eigen land, maar dat doen ze nu anders. De selectie van trainer Frank Wormuth kiest voor een trainingskamp in Cádiz en oefent tegen Borussia Mönchengladbach (7 januari) en FC Sion (9 januari).

FC Groningen - Horst (Limburg): 8-11 januari

Groningen werkt in eigen land naar de tweede seizoenshelft toe en oefent tegen twee Duitse opponenten: SV Rödinghausen (8 januari) en Rot-Weiss Essen (11 januari).

Speelschema eredivisie speelronde 19

17 januari, 20.00 uur PEC Zwolle-FC Utrecht
18 januari, 18.30 uur Fortuna Sittard-Vitesse
18 januari, 19.45 uur Feyenoord-sc Heerenveen
18 januari, 19.45 uur FC Twente-FC Groningen
18 januari, 20.45 uur AZ-Willem II
19 januari, 12.15 uur VVV-Venlo-PSV
19 januari, 14.30 uur Ajax-Sparta Rotterdam
19 januari, 14.30 uur FC Emmen-Heracles Almelo
19 januari, 16.45 uur ADO Den Haag-RKC Waalwijk

Sparta - Murcia (Spanje): 4-11 januari

Het Spaanse Murcia is de komende dagen het onderkomen voor Sparta. Op 10 januari is de Belgische eersteklasser Waasland-Beveren de tegenstander.

Het was de afgelopen dagen flink druk op Het Kasteel. Sparta trok Fortuna Sittard-verdediger Mica Pinto aan, rondde de verkoop van spits Ragnar Ache aan Eintracht Frankfurt af (per komende zomer) en zag Halil Dervisoglu per direct vertrekken naar het Engelse Brentford. Patrick Joosten wordt daarom de rest van het seizoen gehuurd van FC Utrecht.

FC Twente - Benahavis (Spanje): 4-10 januari

FC Twente heeft het Spaanse Benahavis uitgekozen om zich op te laden voor de hervatting van de competitie. De club uit Enschede speelt in deze periode tegen Fortuna Düsseldorf (7 januari) en Excelsior Moeskroen (9 januari).

Fortuna Sittard - Belek (Turkije): 5-12 januari

Afgelopen seizoen had Fortuna Sittard niets gepland in de winterstop. Dat gaan we anders doen, moeten ze in Sittard hebben gedacht. Fortuna overwintert in het Turkse Belek en speelt op 9 januari een oefenduel met de Turkse topclub Basaksehir.

FC Emmen - Estepona (Spanje): 3-10 januari

Het Spaanse Estepona bevalt Emmen goed. Net als vorig jaar slaan de Drentenaren hier hun tenten op. Emmen treft op 7 januari een pittige sparringpartner: FSV Mainz.

Januari 2018: PEC Zwolle overwintert in Spanje

PEC Zwolle - Mijas (Spanje): 5-11 januari

Net als Emmen houdt PEC Zwolle vast aan zijn overwinteringslocatie: Mijas in Spanje. De club uit Overijssel speelt op 10 januari twee oefenduels tegen Belgische clubs: Standard Luik en Zulte Waregem. Op die manier kunnen alle spelers minuten maken richting de hervatting van de competitie.

De van Vitesse gehuurde middenvelder Thomas Bruns reist vanwege een gebrek aan perspectief niet mee naar Spanje. Gustavo Hamer blijft in Nederland omdat hij op het punt staat voor het eerst vader te worden.

VVV-Venlo - Boekend (Limburg): 7-11 januari

Met nieuwbakken trainer Hans de Koning blijft VVV-Venlo in Limburg. Op 10 januari speelt de club een oefenduel met het Belgische KV Kortrijk.

ADO Den Haag - Alhaurín el Grande (Spanje): 4-10 januari

Dit keer geen trainingskamp in Belek, maar Alhaurín el Grande in Spanje. De club uit Den Haag oefent op 6 januari tegen Noordwijk en op 9 januari tegen Hoffenheim.

ADO presenteerde donderdag met Alan Pardew een verrassende nieuwe trainer. "Ik ben altijd zware uitdagingen aangegaan en ben er klaar voor", zei de Engelsman bij zijn presentatie. "Ik denk dat ik stabiliteit kan brengen tot de zomer."

RKC Waalwijk - Guia (Portugal): 6-10 januari

Hekkensluiter RKC zoekt de Portugese zon op in Guia. Op 8 januari hebben de Waalwijkers een oefenwedstrijd gepland tegen het Zwitserse Servette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl