Een illegale immigrant uit Senegal heeft van de Spaanse autoriteiten een verblijfsvergunning gekregen vanwege een heldendaad die hij vorige maand heeft verricht. De 20-jarige straatverkoper Gorgui Lamine Sow redde een gehandicapte man uit een brandend huis.

Op 6 december was Sow in de stad armbanden en kettinkjes aan het verkopen, zoals hij dat elke dag doet. Toen hij geschreeuw hoorde en om zich heen keek waar dat vandaan kwam, zag hij zwarte rook uit de bovenverdieping van een huis in het stadje komen.

Sow aarzelde geen moment, klom via een trap naar het balkon, verdween naar binnen en kwam even later weer naar buiten met een man over zijn schouder. Hij slaagde erin weer naar beneden te klimmen waar omstanders de gehandicapte bewoner van hem overnamen.

Daarna verdween Sow spoorloos en werd er een zoekactie op touw gezet om de held te kunnen eren. De krant Levante-El Mercantil Valencia slaagde erin Sow te lokaliseren, hij bleek veertig kilometer verderop te wonen in het plaatsje Gandia, samen met zijn vrouw en babydochtertje.

Na zijn daad groeide Sow uit tot een held en een modelburger. Een petitie waarin werd opgeroepen om hem een verblijfsvergunning aan te bieden, werd bijna 90.000 keer ondertekend.

Op verzoek van de gemeente Dénia hebben de Spaanse autoriteiten Sow en zijn gezin nu het recht gegeven om legaal in Spanje te wonen en te werken.

"Ik ben arm. Maar ik ben ook sterk en kan helpen", liet Sow eerder weten aan de Levante-El Mercantil Valencia. "Ik zie niet graag mensen lijden. Er was rook en vuur. Maar je kunt niet bang zijn. Er was iemand binnen en ik moest hem eruit halen."

STER reclame