NOS Sport

Verbanning Matla uit Oranje zit erop: 'Ik moet me blijven ontwikkelen'

Verbanning Matla uit Oranje zit erop; boodschap is overgekomen

Goud op het EK, goud in de Pro League en genomineerd voor beste speelster van de wereld. Wie alleen de erelijst bekijkt van Frédérique Matla, zou concluderen dat de hockeyster een geweldig jaar achter de rug heeft.

Maar zelf trekt Matla een zuinig gezicht. De 23-jarige aanvalster denkt ook aan de misgelopen prijzen met Den Bosch, de mindere wedstrijden op het EK en natuurlijk die ene boodschap van bondscoach Alyson Annan.

'Oei, hier gaat iets gebeuren'

Of ze even samen konden evalueren, dat was de strekking van het berichtje dat Matla kort na het EK van afgelopen zomer kreeg van Annan. "Ik wist dat andere speelsters die vraag niet gekregen hadden, dus toen dacht ik al: oei, hier gaat iets gebeuren."

Dat voorgevoel klopte. Na 67 interlands en 40 goals kreeg Matla ineens te horen dat ze voorlopig geen deel meer uitmaakte van het Nederlands team. "Dat was een enorme verrassing voor mij. Die kwam wel eventjes binnen."

Meteen na de mededeling overheersten verdriet en verbazing. "Dat was heel heftig. Er komt zoveel op je af. Maar een half uur later had ik het al een beetje laten bezinken. Toen dacht ik vooral: wat moet ik doen om terug te komen?"

En het fijne voor Matla was: het antwoord op die vraag kreeg ze zwart op wit van Annan. De exacte inhoud van dat verbeterplan houden speelster en bondscoach voor zichzelf. "Maar de boodschap was voornamelijk dat ik meer uit mezelf moest halen."

Matla is direct aan de slag gegaan. De speelster die zichzelf nooit als trainingsbeest omschreef en vooral op haar talent leunde, is naar eigen zeggen keihard gaan trainen.

Steeds vaker was ze in de sportschool te vinden. Of liep ze extra rondjes met de looptrainer. "Ik dacht weleens 'waar ben je eigenlijk mee bezig?' als ik op zaterdagochtend weer heel vroeg op het veld stond."

Tokio lonkt

De beloning volgde begin december in de vorm van een "heel fijn telefoontje" van Annan, die vertelde dat Matla weer deel gaat uitmaken van de selectie.

Maar betekent dat dan ook dat de aanvalster komende zomer mee gaat naar Tokio? Bij het horen van die vraag lukt het Matla niet om haar enthousiasme te verbergen, maar ze kiest haar woorden zorgvuldig.

"Ik denk dat de bondscoach het beste met mij voorheeft. We hebben nu een weg uitgestippeld die ervoor moet zorgen dat ik op mijn best ben tijdens de Spelen, maar ik ga nu niet zeggen dat ik er al ben."

Wat dat betreft worden de komende maanden belangrijk. Na de wake up-call weet Matla immers dat ze geen moment kan verslappen. "Ik moet me blijven ontwikkelen."

Hulp van Maartje Paumen

Een van de punten waarop die ontwikkeling zich nu concentreert is haar sleeppush. Daarbij krijgt ze hulp van niemand minder dan strafcornerspecialist Maartje Paumen. Twee keer per week staan ze samen op de kop van de cirkel.

"Dan sleep ik zo'n honderdvijftig ballen richting doel, dus het schiet al aardig op", zegt Matla, die serieuze ambities heeft op dat vlak. Ze gaat een rol als de aangewezen strafcornerschutter van Oranje niet uit de weg.

"Als het even kan, zou me dat leuk lijken. Het gaat er natuurlijk om dat de beste van het team de strafcorners neemt. Maar ik ga graag de strijd aan met Caia van Maasakker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl