Gestrande passagiers op Eindhoven Airport SQ Vision

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport is weer hervat nadat zo'n 300 reizigers op Eindhoven Airport waren gestrand vanwege dichte mist. Een ander, geavanceerder landingssysteem had de overlast kunnen voorkomen, erkent woordvoerder Gijs Vrenken. "Op dit soort dagen laait de discussie weer op over of we dat systeem niet alsnog moeten upgraden."

Vorig jaar vielen door mist ook al tientallen vluchten van en naar het Eindhovense vliegveld uit. Dat vluchten vanaf andere luchthavens wel doorgaan bij dergelijke weersomstandigheden komt doordat die gebruikmaken van een beter landingssysteem.

Andere luchthavens, waaronder Schiphol, gebruiken een geavanceerdere Instrument Landing System (ILS). Daarmee kan een piloot bij slecht zicht alsnog landen. "In Eindhoven hanteren we de ondergrens van 550 meter zicht om nog veilig te landen. Met een hogere categorie ILS kan dat veel minder zijn", zegt woordvoerder Vrenken.

Investering

De upgrade van het ILS-systeem is volgens Vrenken een enorme investering qua geld en planning. "We hebben iedere dag vluchten, dus het zou een grote operatie worden." Overigens is het vliegveld een militair vliegveld en dat betekent dat onze enige start/landingsbaan eigendom is van Defensie. "Als we dat willen upgraden, moet dat altijd in overleg met de Defensie en de luchtvaartmaatschappijen. Zo'n baan moet helemaal opengebroken worden."

Transavia, een van de vliegmaatschappijen die op Eindhoven vliegen, laat weten zo'n investering toe te juichen. Het is een "heel vervelende situatie en extra vervelend omdat het samenviel met Oud en Nieuw", zegt een woordvoerder.

De vliegmaatschappij ziet ook dat Eindhoven met mist kampt met meer vertrekvertragingen of annuleringen dan andere luchthavens. Het is echter geen reden om de samenwerking met de luchthaven te stoppen, aldus de woordvoerder.

Veldbed

Vanwege de mist moesten gisteravond vluchten die op Eindhoven wilden landen, uitwijken naar andere vliegvelden. Ongeveer vijftig vliegtuigen moesten aan de grond blijven. De reizigers brachten de nacht door op veldbedden op het vliegveld.

Echt lekker lag het niet, zegt een gestrande passagier. "Je slaapt nooit rustig met zoiets. Het waren allemaal kleine slaapjes, je wordt steeds wakker."

Veldbedden voor vakantiegangers in Eindhoven

Volgens de woordvoerder is de mist vanochtend vroeg weggetrokken, maar het kan nog uren duren voordat alle gestrande passagiers kunnen vertrekken.

"De vluchten die voor deze ochtend op het schema staan, gaan we zo goed mogelijk proberen door te laten gaan." De eerste vluchten vertrokken rond 07.00 uur.

STER reclame