ANP

Goedemorgen! Er komen vandaag allerlei documenten beschikbaar in het Nationaal Archief, die voorheen niet bekeken mochten worden. En in Turkije vergadert het parlement over eventuele hulp aan Libië.

Het blijft overal droog vandaag met een temperatuur van maximaal 7 graden. In het oosten van het land is eerst de zon te zien, maar later neemt ook daar de bewolking toe. Morgen valt er regen op meerdere plekken.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De eerste werkdag van het jaar is traditioneel Openbaarheidsdag bij het Nationaal Archief. Er worden stukken uit het archief openbaar gemaakt die eerder niet in te zien waren, of alleen onder voorwaarden. Dit jaar komen er bijvoorbeeld documenten vrij over beloften van de Nederlandse regering aan de Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan). Ook de ministerraadnotulen uit 1994 komen vrij.
  • In Turkije komt het parlement in een spoedzitting bijeen om te praten over militaire steun aan Libië. Volgens president Erdogan heeft de Libische premier hem om hulp gevraagd bij de verdediging van de hoofdstad Tripoli tegen de troepen van oud-generaal Haftar. Die probeert de Libische stad al maanden te veroveren.

Wat heb je gemist?

In Australië krijgen duizenden toeristen die langs de oostkust verblijven het dringende advies om voor zaterdag te vertrekken. De autoriteiten van de deelstaat New South Wales zeggen dat vakantiegangers het gebied tussen de kustplaats Batemans Bay en de grens met de deelstaat Victoria moeten verlaten. Het gebied strekt zich uit over 240 kilometer.

"Het wordt zaterdag erger dan wat we eerder hebben moeten doorstaan", waarschuwt regionale bestuurder Andrew Constance. Komend weekend wordt er harde wind verwacht en stijgt de temperatuur waarschijnlijk tot boven de 40 graden. Dat wakkert de bosbranden nog verder aan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Paus Franciscus heeft excuses gemaakt voor zijn ergernis tijdens de begroeting van gelovigen op Oudjaarsavond. Toen een vrouw aan zijn hand trok liet hij zijn irritatie duidelijk merken. Een dag later vond hij dat hij met zijn ongeduld een slecht voorbeeld gaf.

Op beelden is te zien hoe één vrouw de paus wel erg graag een hand wil geven:

Paus Franciscus maakt excuses voor zijn irritaties op Oudjaarsavond

Fijne donderdag!

STER reclame