Een VN-militair loopt over een weg bij Gao op zoek naar bermbommen
NOS NieuwsAangepast

Belgische militairen gewond door bermbom in Mali

In Mali zijn twee Belgische militairen gewond geraakt toen ze met hun voertuig op een bermbom reden.

Het gebeurde gisteren rond 10.00 uur. De twee zijn naar het ziekenhuis van de stad Gao, in het oosten van Mali, gebracht.

Het Belgische ministerie van Defensie meldt dat hun toestand stabiel is. Een derde militair is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Of er ook andere militairen bij de explosie waren betrokken, is niet bekendgemaakt.

De Belgische premier Wilmès spreekt in een reactie van een moeilijke eerste dag van het jaar.

België levert op dit moment 90 militairen voor de vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali. De vredesmissie begon in 2013. VN-troepen moeten de rust en veiligheid in het land terugbrengen, nadat onder anderen Toeareg-rebellen hadden geprobeerd delen van het land in te nemen. Tot mei vorig jaar zaten er ook Nederlandse militairen in Mali.

De missie in Mali is een van de dodelijkste ooit voor de Verenigde Naties. Er zijn tot nu toe meer dan 200 VN-militairen om het leven gekomen.

Er sneuvelden ook Nederlanders, maar niet door aanslagen. Twee Nederlandse militairen kwamen om het leven bij een helikopterongeluk, twee andere overleden bij een ongeluk met mortieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl