Voor het eerst in negen jaar is de winnaar van de NK marathonschaatsen op kunstijs niet uit de ploeg van coach Jillert Anema gekomen. Gary Hekman dwarsboomde in de sprint de plannen van Jorrit Bergsma en titelverdediger Arjan Stroetinga.

Hekman doorbreekt met marathontitel hegemonie ploeg Anema

Bergsma en Stroetinga, twee rijders van Anema's Royal A-ware-ploeg, gaven in Enschede drie ronden voor het einde vol gas. Het team van Hekman, AB Vakwerk, kon die aanval pareren. waarna de Beer uit Gramsbergen in de laatste bocht zijn ultieme eindsprint inzette.

'Dacht maar een ding: Stroetinga is voor mij'

De 31-jarige Hekman draait al een tijd mee in het marathonschaatsen. Hij behaalde veel zeges, werd zelfs twee keer nationaal kampioen op natuurijs, maar op kunstijs lukte het nooit. "Och man, hier heb ik al die jaren voor gestreden", zei hij na zijn winst.

Vorig jaar lag hij op kop, maar hij viel in de laatste bocht en zag Stroetinga weer winnen. "Ik werd vanmorgen wakker en dacht maar een ding: Stroetinga is vandaag voor mij. Wat er ook gebeurt."

Bekijk in de videocarrousel hieronder interviews met winnaar Gary Hekman, nummer drie Arjan Stroetinga en Roy Boeve, de coach van Hekman.

Achter Hekman eindigde Sjoerd den Hertog op de tweede plaats. Zevenvoudig kampioen Stroetinga finishte als derde. Er deden zich geen lange ontsnappingen voor in de 150 ronden tellende wedstrijd.

Bij de vrouwen greep Irene Schouten voor de vijfde keer op rij de nationale titel. Met dat aantal evenaarde ze het record van Atje Keulen-Deelstra.

STER reclame