Schouten voor vijfde keer op rij snelste bij NK marathonschaatsen

Marathonschaatsster Irene Schouten heeft het record van Atje Keulen-Deelstra geëvenaard door voor de vijfde keer Nederlands kampioene op kunstijs te worden. Op rij nota bene. Met haar befaamde eindsprint bleef ze ook in Enschede de concurrentie voor.

Keulen-Deelstra behaalde haar titels in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980. De 27-jarige Schouten troefde de in 2013 overleden schaatslegende af door haar titels allemaal achter elkaar te winnen (van 2016 tot en met 2020).

"Dit was wel echt een groot doel", zei Schouten vlak na de finish. "Atje is gewoon een legende, daarnaast staan is echt super."

Schouten met vijfde titel naast Keulen-Deelstra: 'Was echt een groot doel'

Schouten richtte zich ook tot haar ploeggenote Carien Kleibeuker, die haar uit de wind hield. "Ze heeft ronden lang op kop gebeukt, zodat ik me kon sparen voor de sprint. Echt bedankt, Carien."

Sprinten vanaf de voorlaatste bocht

Schouten trok in het honderdste en laatste rondje de sprint zelf aan bij het uitkomen van de voorlaatste bocht. Er was niemand die haar kon bijhouden. Tweede werd Marijke Groenewoud, het brons ging naar Manon Kamminga.

Afgelopen weekend won Schouten bij de KPN NK afstanden ook al goud op de massastart en zilver op de 3.000 en 5.000 meter.

Anema enorm trots op Schouten: 'Zó ijverig, echt wereldtop'

STER reclame