De demonstraties in Hongkong gaan ook dit jaar door EPA

In Hongkong hebben meer dan een miljoen mensen meegelopen in de eerste protestmars van het jaar voor meer democratie. Dat zegt de organisatie van de protestmars tegen het Franse persbureau AFP. Daarmee werd de reeks demonstraties voortgezet die al ruim een half jaar duurt.

Het eerste deel van de mars verliep vreedzaam. Ongeveer halverwege gebruikte de politie traangas en pepperspray om de demonstranten uit elkaar te drijven. Daarbij werd door de betogers een verdedigingslinie opgezet. Ze gooiden enkelen brandbommen naar de politie.

De politie arresteerde zo'n 400 mensen, onder meer voor samenscholing, wapenbezit en vernieling. Zo werden verschillende glazen deuren en geldautomaten vernield en banken aangevallen. Banken en bedrijven die met het Chinese vasteland worden geassocieerd, zijn vaker doelwit van demonstranten.

Geweld

De regering zegt in een verklaring dat bij het uiteendrijven van de demonstranten "minimaal geweld" is gebruikt en dat de politie de wet strikt zal naleven als het gaat om de openbare orde en veiligheid.

Het komt vaker voor dat de harde kern van de demonstranten, vaak in het zwart gekleed, slaags raakt met de oproerpolitie. De organisatie hoopt dat de politie vaker een begeleidende rol wil spelen dan de demonstranten "te provoceren" en te bestoken met traangas en waterkanonnen.

Voorafgaand aan de mars verzamelden demonstranten van alle leeftijden zich in een park, velen in het zwart gekleed en een enkeling met een masker op. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als "Freedom is not free".

"Het is moeilijk om gelukkig nieuwjaar te zeggen, want de mensen in Hongkong zijn niet gelukkig", zegt een demonstrant tegen Reuters. Hij loopt met zijn zoontje, moeder en nicht mee in de mars. "Zolang de vijf eisen niet zijn ingewilligd en de politie niet verantwoordelijk wordt gehouden voor het harde optreden, is het voor ons geen echt gelukkig nieuw jaar."

Strijd in 2020 voortzetten

De demonstranten eisen onder meer volledige democratie, amnestie voor de meer dan 6500 actievoerders die tot nu toe zijn vastgezet en een gedegen en onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden. Ze willen af van de invloed van Peking op de stad. De betoging is opgetuigd door het Civil Human Rights Front, dat ook afgelopen jaar een aantal demonstraties organiseerde, waar miljoenen mensen op af kwamen.

Een aantal onlangs gekozen democratische lokale politici nam ook deel aan de tocht. Sommigen hielpen op hun eerste werkdag bij het inzamelen van geld om de protestbeweging te ondersteunen.

Vlak na middernacht ontstond er al een spontane demonstratie, waarin mensen spandoeken meedroegen met de tekst: "Laten we ook in 2020 de strijd voortzetten." Ook toen trad de politie op verschillende plaatsen op tegen betogers, met traangas, rubberkogels en waterkanonnen.

De Chinese president Xi Jinping heeft in zijn nieuwjaarstoespraak over Hongkong gezegd dat Peking de welvaart en stabiliteit in Hongkong scherp in de gaten zal houden onder de paraplu van "één land, twee systemen".

STER reclame