1 januari 2018: Irene en haar broer Simon Schouten winnen vlak na elkaar het NK marathonschaatsen op kunstijs
NOS Schaatsen

Ook zonder broer Simon in de buurt is Irene Schouten favoriet op NK marathon

Twee jaar geleden stonden Simon en Irene Schouten op 1 januari naast elkaar, in een rood-wit-blauwe trui op het ijs in Utrecht. Broer en zus Schouten waren zojuist Nederlands kampioen marathonschaatsen geworden.

Dat gaat vandaag niet gebeuren, want hoewel Irene Schouten ook dit jaar bij de vrouwen weer de grote favoriet voor de titel is, was haar broer Simon het afgelopen half jaar vooral tussen de tulpenbollen te vinden in plaats van op het ijs. In augustus besloot hij namelijk te stoppen met marathonschaatsen, om zich te richten op het tulpenbedrijf van de familie.

'Dat mis ik wel'

Waar Simon en Irene elkaar voorheen dagelijks op het ijs zagen, spreken de twee elkaar nu soms dagen niet. "Dat mis ik wel. Simon keek vaak hoe ik reed, gaf wat technische aanwijzingen. Dat neem je toch eerder aan van je broer", zegt Irene Schouten aan de keukentafel in Andijk.

Ook zonder goede raad van broer Simon is Irene Schouten favoriet op het NK

Maar ook zonder de goede raad van haar broer is Irene Schouten op Nieuwjaarsdag de gedoodverfde winnaar van de NK marathon op kunstijs. "Ik weet wel dat ik de snelste ben, als het allemaal normaal verloopt en het op een sprint aankomt. Maar het is een marathon, een spel waarbij de snelste of de beste niet altijd wint. Je moet het zo slim mogelijk spelen."

Atje Keulen-Deelstra

Viervoudig winnares Schouten kan vanmiddag haar vijfde (opeenvolgende) nationale marathontitel op kunstijs veroveren. Als dat lukt, komt ze op gelijke hoogte met recordhoudster Atje Keulen-Deelstra.

De 27-jarige Schouten is in ieder geval in vorm. Afgelopen weekend won ze bij de KPN NK afstanden goud op de massastart en zilver op de 3.000 en 5.000 meter.

Bij de mannen is Arjan Stroetinga recordhouder (zeven titels). Hij verschijnt om 17.30 uur als titelverdediger aan de start. Ook Stroetinga won zondag de massastart bij de NK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl