ANP
NOS NieuwsAangepast

Oud en Nieuw: problemen op de weg door mist, hulpdiensten her en der bekogeld

In de dichte mist zijn op Oudejaarsavond in het noorden van het land een groot aantal ongelukken gebeurd. Het ernstigste ongeval vond vroeg in de avond plaats op de A32 ter hoogte van Akkrum, waar tientallen auto's op elkaar botsten en een vrouw uit Dokkum omkwam. Negentien mensen raakten gewond. De weg is in de richting van Leeuwarden werd afgesloten, omdat de politie bij daglicht nader onderzoek wilde doen. Rond 13.00 is de weg weer vrijgegeven.

Bij een tweede kettingbotsing, op de A7, waren 30 tot 40 auto's betrokken. Daar raakten acht mensen gewond. De weg is inmiddels weer open voor verkeer.

In de drie noordelijke provincies was het zicht soms beperkt tot 10 meter, lokaal werd zelfs een zicht van 5 meter gemeld.

Niet naar huis

De slachtoffers van de kettingbotsing op de A32 en hun toegesnelde familieleden zijn opgevangen in een basisschool in Akkrum. De gewonden die in het ziekenhuis waren behandeld, konden vanwege de mist niet naar huis. "Waar het kon, zijn mensen blijven slapen. Ook zijn mensen door Arrivabussen nog naar huis gebracht. Voor andere mensen is een opvanglocatie gevonden", aldus Ingrid Coenen van de politie Noord-Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

De politie moest ook op vele andere plaatsen in actie komen bij kop-staartbotsingen en eenzijdige ongelukken. "Het zicht was op veel plekken zo beperkt en ook zeer verraderlijk, dat mensen ineens voor een dichte muur van mist stonden."

Hoewel de mist iets is afgenomen en code rood is vervangen door code oranje, kan de mist nog verraderlijk zijn, zegt Coenen. De politie raadt mensen nog steeds af de weg op te gaan tenzij het echt noodzakelijk is.

Vuurwerk

Hoewel dichte mist vuurwerkliefhebbers tijdens de jaarwisseling in het noorden parten speelde, is het spektakel in andere delen van het land redelijk goed te zien geweest. Zo was de ergste mist in Rotterdam op tijd weggetrokken, waardoor tienduizenden toeschouwers van het Nationale Vuurwerk konden genieten.

Ook in Den Haag barstte een groot feest los bij het Nationaal Aftelmoment en het vuurwerk bij de Hofvijver:

  • Het Nationaal Aftelmoment in Den Haag

Er ging dit jaar in Nederland meer vuurwerk dan ooit de lucht in. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland is er een recordomzet behaald en werd er voor 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dat is een stijging van 10 procent vergeleken met vorig jaar.

Hulpverleners belaagd

Niet overal verliep de jaarwisseling feestelijk. Er is nog geen overzicht van alle incidenten, maar de politie greep op meerdere plaatsen in. Zo kwam de mobiele eenheid in actie bij een autobrand in Utrecht. De ME stond hulpverleners bij die in de wijk Kanaleneiland met vuurwerk werden belaagd. Ook in onder meer Vianen, De Bilt, Ede en Zeist werden hulpverleners bekogeld.

Eerder op de avond werd in Den Haag de brandweer bij een van de autobranden in de stad met vuurwerk belaagd. Onduidelijk is hoeveel autobranden er waren.

Na een rumoerige maand in de Haagse wijk Duindorp controleerde de politie daar op oudejaarsavond extra op toegangswegen om te voorkomen dat relschoppers de wijk binnenkwamen. Die controles zijn in de loop van de avond beëindigd. Aanvankelijk was in de wijk veel politie aanwezig, later werd dat minder. Volgens de politie waren er in de wijk geen grote incidenten.

Journalisten ondervonden problemen in de wijk, ervoer NOS-verslaggever Martijn van der Zande. "We zijn zeer beperkt in Duindorp geweest omdat journalisten daar heel lastig hun werk konden doen. Ze werden ook snel met vuurwerk bekogeld." Daarom is het lastig om een goed beeld te geven van het verloop van de nacht, zegt Van der Zande. "Daar zal de politie later vandaag meer over moeten vertellen."

Ook in Scheveningen, waar evenmin als in Duindorp een vreugdevuur op het strand mocht worden gebouwd, was veel politie en ME aanwezig. Op ongeregeldheden kwamen ze steeds af met meerdere auto's en biker-agenten tegelijk, meldt Van der Zande, om te voorkomen dat ze doelwit werden. Desondanks gingen een onbekend aantal auto's in vlammen op en werd er met vuurwerk naar hulpdiensten gegooid. Grote ongeregeldheden bleven voor zover nu bekend uit.

ANP
Politieagenten staan paraat in Den Haag

Vuurwerkvandalen hebben in Vught grote schade aangericht aan het treinstation. Vooral de voetgangerstunnel is een ravage, met gesneuvelde reclamevensters en tl-buizen die aan stukken op de grond liggen. Ook is een kaartjesautomaat vernield.

Meesters Multi Media
De voetgangerstunnel in Vught is beschadigd door vuurwerk

Twee mensen die in Krommenie en Enschede een lot kochten, beginnen het nieuwe jaar als miljonair. De hoofdprijs van de Staatsloterij viel op halve loten die in die plaatsen zijn verkocht.

Beide winnaars mogen 15 miljoen euro belastingvrij op hun rekening bijschrijven. Ze krijgen eventueel advies en begeleiding. "We kunnen ons goed voorstellen dat het even wennen is om zo'n groot bedrag in één keer op je bankrekening te hebben staan", zegt een woordvoerster van de Staatsloterij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl