NOS Sport

'Fontijn stuurt verlossend bericht, ik kan mijn minuut maken'

Fontijn nog één keer over WK-drama: 'Ze hebben mijn goud afgepakt'

In de laatste dagen van 2019 graven de verslaggevers van NOS Sport weer in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Ayolt Kloosterboer en de pijnlijkste klap van Nouchka Fontijn.

"Het regent die avond pijpenstelen in Schiedam. In de boksschool is het kil. Nouchka Fontijn warmt haar handen aan een kop koffie. 'Gelukkig is er nog een druk bezochte training. Dan zweten ze het lekker warm daar', zegt ze."

"Terwijl de amateurboksers zich opwarmen, bouwen cameraman Aard en zijn collega Jesper een filmset op. We hebben veel lampen meegenomen, en een rookmachine."

"Twee maanden eerder zag ik Nouchka Fontijn op dezelfde locatie, toen voor een reportage in het Sportjournaal. Die items zijn in de loop der jaren steeds korter geworden. Het moet allemaal sneller, al is het maar omdat het programma minder zendtijd heeft dan voorheen."

"Eenmaal terug in Hilversum blijft er die dag weinig over van mijn plannen. Met pijn in het hart gooi ik noodgedwongen prachtige quotes weg. Kill your darlings, noemen we dat. Er zit niets anders op. Anderhalve minuut voor één van de meest dramatische sportverhalen van het jaar."

"Op 13 oktober 2019 mag Nouchka Fontijn zich heel even wereldkampioen wanen. Euforisch is ze, als de scheidsrechter haar arm optilt. De red corner heeft gewonnen. Ver weg van Schiedam, in het Russische Oelan-Oede, valt een bescheiden Oranje-delegatie elkaar in de armen."

"Fontijn kan het zelf nauwelijks geloven. Zo vaak was het net mislukt op een wereldkampioenschap, ook bij de Olympische Spelen in Rio werd het zilver. En nu, tijdens haar allerlaatste WK, pakt ze eindelijk die allermooiste prijs: de wereldtitel."

Zilveren medaille nooit opgehaald

"Op het podium is het brons al uitgereikt als de ceremonie plotseling wordt afgebroken. Er blijkt nog een protest te lopen, ingediend door haar tegenstander Lauren Price uit Wales. Nieuwe regels schrijven voor dat een onafhankelijke jury één bepaalde ronde opnieuw moet beoordelen."

"Na een slopend half uur wachten, hoort Fontijn gejuich uit de kleedkamer van Wales. Ze weet genoeg en verdwijnt gedesillusioneerd in de Siberische nacht. Die zilveren medaille heeft ze nooit opgehaald."

Boksster Fontijn is WK-goud kwijt na protest

"Eenmaal terug in Nederland houdt Fontijns nachtmerrie nog een tijdje aan. Ondanks steunbetuigingen uit de hele bokswereld kan ze fluiten naar haar wereldtitel. In de media-storm die op haar afkomt, kiest ze zorgvuldig een paar kanalen om haar verhaal te doen in de hoop daarna met rust gelaten te worden."

Onverwachte herkansing

"Amper twee maanden later krijg ik onverwacht een herkansing. Voor het Jaaroverzicht Sport worden alle verslaggevers uitgenodigd om een One Minute Movie te maken van een opvallend sportverhaal van 2019. Over mijn keuze hoef ik geen seconde na te denken: Nouchka Fontijn."

"Ik fantaseer over één alleszeggend shot van een minuut. De boksster zelf heeft meer bedenktijd nodig. Van alle klappen die ze in haar carrière heeft moeten incasseren, is het verloren WK de meest pijnlijke. En de wond is begin december nog vers. Ze blijft een paar dagen stil en dan antwoordt ze: 'Hi Ayolt, ik begrijp dat dit verhaal in het jaaroverzicht hoort. Laat me weten wat je plan is!'"

"Twee weken later, half tien in de avond. De crew staat klaar om te filmen. Collega's Aard en Jesper hebben boksschool Mesa omgetoverd tot een filmlocatie. De boksring is prachtig uitgelicht, de rookmachine maakt het helemaal af: het is een spannend decor geworden."

Kijkje achter de schermen bij reportage over Fontijn

"Alles werkt zoals vooraf bedacht: de speciale camera past precies door de touwen en zelfs het doorgeven gaat soepel. Als Fontijn binnenkomt in een dikke winterjas, met daaronder haar rode bokstenue, weet ik dat het goed zit."

"De blik is er. Die blik waar al haar tegenstanders schrik voor hebben. Zo ook Lauren Price, bij wie thuis in Wales een 'gestolen' gouden medaille hangt. Afgepakt van de wereldkampioen: Nouchka Fontijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl