Reuters

Op de valreep, 24 uur voordat de oude deal zou verlopen, hebben Rusland en Oekraïne een nieuwe gasdeal officieel gemaakt. De overeenkomst garandeert dat ook de komende vijf jaar Russisch gas via Oekraïne naar de Europese Unie gaat.

"De ondertekening is een formaliteit", zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid vanuit Moskou. Want eerder deze maand werden de details van de deal al bekendgemaakt. Daarin staat onder meer meer dat Moskou zo'n 2,6 miljard euro aan Kiev betaalt, als schikking van een claim.

"Nu is het dus voor het echie", zegt Godfroid. En dat is goed nieuws voor de Europese Unie, want zonder contract was de gaslevering naar de EU volgens hem mogelijk stil komen te liggen.

Het zijn ongelofelijk ingewikkelde contracten met grote spelers.

Correspondent David Jan Godfroid

De deal is na vijf lange dagen van onderhandelen ondertekend en volgt op de bijeenkomst tussen de Russische president Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky eerder deze maand in Parijs. Het is niet gek dat voor de ondertekening veel tijd is uitgetrokken. "Het zijn ongelofelijk ingewikkelde contracten met grote spelers. Rusland, Oekraïne en de Europese afnemers spelen een rol. Het is geen zak aardappelen." Ook speelde het wantrouwen tussen Rusland en Oekraïne mee als vertragende factor.

Compromis

De Russische premier Medvedev noemde de overeenkomst "een compromis dat wel gevonden moest worden". De ondertekening van de documenten toont volgens hem dat er zelfs over de moeilijkste onderwerpen gepraat kan worden en overeenstemming kan worden bereikt.

Volgens de bestuursvoorzitter van Gazprom, Aleksei Miller, bewijst het dat Gazprom "al het mogelijke heeft gedaan en eens te meer heeft bevestigd dat het een verantwoordelijke leverancier en een betrouwbare partner is".

President Zelensky van Oekraïne laat op zijn Facebook weten dat "Europa weet dat we niet falen op energieveiligheid".

STER reclame