De bloemenzee na de tramaanslag in Utrecht ANP

De tramaanslag in Utrecht, de aanslagen in Sri Lanka, de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden, de brand in de Notre-Dame in Parijs. Het waren dit jaar grote, spraakmakende gebeurtenissen die het nieuws domineerden. Ook op NOS.nl en de app was er veel belangstelling voor. Een overzicht van de meest gelezen stukken en de meest bekeken video's.

De meest gelezen stukken

De liveblogs over de aanslag in Utrecht van afgelopen maart werden het meest gelezen. Ook het liveblog over de serie bomaanslagen van eind april in Sri Lanka op onder meer drie katholieke kerken werd veel bekeken. En miljoenen mensen volgden van minuut tot minuut de verrichtingen van Maarten van der Weijden in juni, tijdens zijn Elfstedenzwemtocht. Ook voor de boerenprotesten, in oktober en december, was veel aandacht.

Ook bij de reguliere artikelen werd het nieuws over de tramaanslag in Utrecht het meest aangeklikt. Ook was er veel interesse voor de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen, voor de vondst van het afgezonderde gezin in de boerderij in Ruinerwold en voor de terreuraanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, waarbij tientallen doden vielen.

De top vijf in video's

1. Vonkenregen in Scheveningen

Het jaar begon met een vonkenregen die vanaf het vreugdevuur in Scheveningen landinwaarts ging. Op meerdere plekken ontstond brand en moesten panden nat worden gehouden. De politie ontruimde uit voorzorg een deel van het strand, omdat het te gevaarlijk werd voor bezoekers.

Vonkenregen in Scheveningen

2. Agent tegen de vlakte geslagen door deelnemer trouwstoet

In Rotterdam werd in augustus een agent neergeslagen toen hij een trouwstoet wilde tegengehouden. De deelnemers van die stoet reden gevaarlijk en veroorzaakten veel overlast. De agent hield aan de klap een zware hersenschudding en een whiplash over. Een 25-jarige Rotterdammer werd ervoor opgepakt. Hij is de broer van de bruid.

Agent tegen de vlakte geslagen door deelnemer trouwstoet

3. Windhoos trekt over Amsterdam

Begin augustus werd in Amsterdam een windhoos waargenomen. De windhoos was op het Oosterdok, dat ligt tussen station Amsterdam Centraal en museum NEMO. Er waren een paar meldingen van schade, waaronder een beschadigde boot, weggewaaide dakpannen en omgevallen bomen.

Windhoos trekt over Amsterdam

4. Aanhouding verdachte aanslag Utrecht

Na de tramaanslag in Utrecht werd een klopjacht gehouden op de hoofdverdachte, Gökmen T. Hij werd opgepakt in de straat Oudenoord in Utrecht. Deze beelden werden van de arrestatie gemaakt:

Aanhouding verdachte in Utrecht

5. Duncan Laurence wint Songfestival

Het Eurovisie Songfestival werd dit jaar na 44 jaar weer door een Nederlander gewonnen: Duncan Laurence. Bij de bookmakers was hij al tijden favoriet en in de finale kreeg hij met zijn nummer Arcade 492 punten. Na het horen van de uitslag ging de Nederlandse delegatie uit z'n dak:

Duncan Laurence wint Songfestival, en dat ziet er zo uit

Nummer zes tot en met tien

Ook deze video's werden veel bekeken:

Grensrechter slaat keeper tegenstander knock-out: de grensrechter van Geel-Wit uit Haarlem is geroyeerd, geschorst en veroordeeld tot een boete van 500 euro;

Jaguar grijpt vrouw die selfie neemt: de Amerikaanse was voor de foto over een afscheiding voor de kooi geklommen. Ze liep diepe sneeën op in haar arm.

Vloedgolf trekt strandgangers bij Vlissingen zee in: de vloedgolf ontstond door een voorbijvarend schip. De meeste mensen konden op eigen gelegenheid het strand bereiken.

Beelden Kustwacht: dit schip verloor 270 zeecontainers: het containerschip MSC Zoe verloor begin dit jaar tientallen containers.

Politie doet inval op Beneluxlaan in Utrecht: ook deze video na de tramaanslag in Utrecht werd veel bekeken.

De meest beluisterde NOS-nieuwspodcasts van dit jaar

De NOS geeft zes nieuwspodcasts uit. Deze afleveringen werden het meest beluisterd:

Podcast De Dag: 'China verandert onze schaakstukken zonder dat we het doorhebben', 22 februari

NOS op 3 Techpodcast: De digitale jacht op Gökmen T.:, 21 maart

De Weerman: Herfst! Welk weer hoort daar bij en hoe ontstaat het?, 3 oktober

POEN!, Wanneer komt de volgende crisis?, 12 november

De Stemming: Ergernis in de Tweede Kamer over 'trage' premier Rutte, 22 november

Met het Oog op Morgen: Onder meer over het debat over het bombardement op Irak en een zoektocht naar seksuele vrijheid, 5 november

STER reclame