Dertig gevangenbewaarders in opleiding zijn in de Amerikaanse staat West Virginia ontslagen vanwege een klassenfoto waarop ze de Hitler-groet brengen. Het was volgens hen bedoeld als grap over hun instructeur.

De gouverneur van de staat kon er echter niet om lachen. "Ik zal dit soort gedrag nooit accepteren, in welke overheidsorganisatie onder mijn hoede dan ook", reageerde gouverneur Jim Justice op het voorval.

Sommigen gebruikten de Hitler-groet naar eigen zeggen als "teken van respect" voor hun instructeur. Achter hen staat op de muur "hail Byrd!", als verwijzing naar de vrouw.

'Hard als Hitler'

De instructeur zelf zag geen kwaad in de foto waarop de armen van de cadetten in de lucht gestoken worden. "Er staan mensen van verschillende afkomst en met verschillende huidskleuren op de foto en ze doen allemaal hetzelfde", zou ze tegen een medewerker van de gevangenis gezegd hebben. "Ze doen dat omdat ik hard ben, net als Hitler."

Uit onderzoek van gouverneur Justice blijkt dat de foto door de instructeur zelf is gemaakt. Hij moest een aantal keer overgenomen worden, omdat in eerste instantie niet iedereen meedeed, meldt NBC.

De instructeur is samen met enkele andere instructeurs ook ontslagen.

West Virginia Department of Military Affairs and Public Safety

STER reclame