NOS Sport

Gedreven Hassan: 'Affaire-Salazar moeilijkste moment in mijn leven'

Hassan over trainer Salazar: 'Ik mocht geen contact meer hebben met hem'

Haar gouden WK-race op de 1.500 meter in Doha zegt alles over Sifan Hassan. "Het was alsof ik uit een coma kwam. Het voelde echt alsof ik na vier dagen slapen net wakker was. Ik weet niet wat ik daar deed op de baan", kijkt ze half december glimlachend terug op haar tweede gouden WK-medaille.

Sifan Hassan schrijft op 5 oktober atletiekgeschiedenis. Niemand is het eerder gelukt om binnen een paar dagen de wereldtitel op de 10.000 meter te combineren met de mondiale kroon op de 1.500 meter. Hassan slaagt wel in haar missie. En haar overmacht op beide afstanden is enorm.

"Ik was zo boos door wat er allemaal was gebeurd", legt ze uit. "Ik heb al mijn boosheid eruit gelopen", zegt de sinds 2013 voor Nederland uitkomende atlete.

Hassan na tweede triomf op WK atletiek: 'Ik wilde de boosheid eruit lopen'

Hassan, in Ethiopië geboren en op haar vijftiende naar Nederland gevlucht, verwijst naar de mededeling op 1 oktober van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada dat trainer Alberto Salazar voor vier jaar is geschorst. Hij zou diverse malen de dopingreglementen overtreden hebben als leider van het Nike Oregon Project, een peperduur trainingsprogramma voor topatleten in Amerika.

En laat Hassan nou eind 2016 gekozen hebben om haar loopbaan daar onder Salazar te vervolgen. Het 'atletiekhuwelijk' tussen de atlete en de Nederlandse trainer Honoré Hoedt is in het najaar na de voor Hassan uiterst teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Rio op de klippen gelopen. Hassan kiest voor Salazar, terwijl ze weet dat de voormalige marathonloper in Amerika onder een vergrootglas van de dopingautoriteiten ligt.

Ontdaan

Ruim twee maanden na de bekendmaking van de schorsing van Salazar is ze nog steeds ontdaan over de gebeurtenissen. Contact met Salazar heeft ze na het uitspreken van de straf niet meer gehad. Dat is haar ook ten stelligste afgeraden. Hassan is nog wel van plan over een tijdje een keer met hem koffie te drinken.

Ze verwijt Salazar niets. "Hij stond altijd klaar voor de atleten. Hij deed alles voor zijn atleten. Ik loop schoon en ben altijd schoon geweest. Ik wil hem gewoon succes wensen."

Sifan Hassan

Terug naar Doha. De mededeling over haar trainer komt loeihard aan bij de Nederlandse atlete. Ze spreekt van een nachtmerrie die uren duurt. "Ik wilde het maar niet geloven." Op haar vraag of ze even met Salazar kan spreken, zegt haar manager nee. "Ineens was ik alleen, had ik geen trainer meer. Als je gestrest raakt, wil je met iemand praten. Het WK is al gestrest genoeg. Het was het moeilijkste moment in mijn hele leven", geeft ze toe.

Hassan staat in Doha de wereldpers te woord over de zaak, voelt zich alleen. De hele affaire kost alleen maar energie. Met de wereldtitel op de 10.000 meter al op zak moet ze zich voorbereiden op de 1.500 meter: serie, halve finale en finale. "De eerste dagen heb ik er heel veel last van gehad. Ik heb amper geslapen. Op een gegeven moment heb ik gezegd: dit is groot, maar er zijn ergere dingen. Ik moet het accepteren en me focussen."

'Domste keuze'

Dat lukt haar op een geweldige manier. In de finale van de 1.500 meter pakt ze het totaal anders aan dan normaal. Na een halve baan ligt ze al op kop, waar ze normaal altijd een tijdje achteraan het veld bungelt. Nu zegt ze: "Het was eigenlijk de domste keuze, maar ik was voor niemand bang." Hassan loopt de concurrentie volledig aan puin. "Als iemand me had kunnen bijhouden, dan was er die avond een wereldrecord gelopen. Ik was eigenlijk de perfecte haas die race", analyseert ze.

De race lijkt op die van de oude Hassan, die onder Hoedt heeft geleerd geweldig hard te lopen maar tactisch nogal eens de plank misslaat. Die Hassan bestaat niet meer, bewijst ze in 2019. Ze domineert de meeste races; van 1.500 meter tot halve marathon. "Ik heb onder Salazar veel beter getraind, heel veel geleerd", zegt ze over haar Amerikaanse leerschool, waar hard gewerkt is aan een betere looptechniek. Die begint zich inmiddels uit te betalen.

Van Langen over Hassan: 'Zo gedreven en zo ontzettend hard voor zichzelf'

Maar er is meer, zeggen Hoedt en Ellen van Langen, die in 1992 in Barcelona olympisch kampioene werd en nog steeds wacht op een opvolger/opvolgster in de Nederlandse atletiekwereld. Hoedt constateert al snel nadat hij Hassan onder zijn hoede heeft gekregen dat de atlete niet tegen haar verlies kan en tijden van slag kan zijn na een nederlaag. Van Langen noemt Hassan uniek, wijst daarbij op het mondiale succes op de 1.500 en 10.000 meter, twee afstanden die doorgaans door niemand worden gecombineerd.

Opoffering

"Ik heb nog nooit iemand gezien die zo ontzettend gedreven is en zo ontzettend hard voor zichzelf is om te bereiken wat ze bereiken wil", is Van Langen complimenteus. "Ze heeft, net als veel topsporters, heel veel opgeofferd, maar er zit een vuur in die ogen. Ze wil gewoon ongelofelijk goed zijn in wat ze doet. Er is nog lang te gaan tot de Olympische Spelen, maar ze is wel de logische kandidate voor olympisch goud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl