Mathieu van der Poel toont tien vingers na zijn tiende zege in de veldrit van Diegem. AFP

Mathieu van der Poel heeft in de Superprestige-veldrit in Diegem zijn vijftiende veldritzege dit seizoen geboekt. Bovendien bleef hij zo ongeslagen in tien deelnames (vier keer als junior en belofte, zes keer als prof) in het dorp in de buurt van Brussel en vierde dat met een zegegebaar met tien gespreide vingers.

"Ik had niet mijn beste dag", vertelde Van der Poel na afloop onderkoeld voor de camera van Sporza. "Maar ik ken deze cross vrij goed, dus ik kon de race goed indelen. Dit was er een op karakter."

In de snelle avondcross had Van der Poel - net als twee dagen geleden in Loenhout - aanvankelijk een flinke kluif aan Eli Iserbyt. Een week geleden zag de 22-jarige Iserbyt zwarte sneeuw bij de loodzware moddercross op de citadel van Namen. De Belg gaf op en moest zelfs volledig onderkoeld over de hekken getild worden. Sindsdien is Iserbyt bezig met een revival, hij verlengde zelfs zijn contract en toonde zijn waarde door openingsfase als enige het spoor van Van der Poel te volgen.

Halverwege ontbond Van der Poel zijn duivels en sloeg zijn concurrenten van zich af alsof het vliegen waren. En zo was het verschil snel gemaakt. In de resterende ronden hield Van der Poel het verschil met Iserbyt en diens ploegmaat Michael Vanthourenhout stabiel op een seconde of twintig.

Iserbyt eindigde op slechts negen seconden als tweede voor Vanthourenhout. Lars van der Haar werd vijfde, Corné van Kessel zevende. David van der Poel, de oudere broer van Mathieu, eindigde verdienstelijk als negende.

Aerts raakt leiding kwijt

In het klassement van de superprestige speelt Van der Poel, die pas een Superprestige-veldrit reed, geen rol. Toon Aerts, die vanwege zijn in Namen opgelopen ribblessure niet aanwezig was in Diegem, raakte zijn leidende positie kwijt aan Laurens Sweeck.

De verschillen, met nog twee veldritten te gaan, zijn echter zeer klein. Aangezien de laatste Superprestige-veldritten pas na het WK worden gehouden, zal Van der Poel daarbij verstek laten gaan. Van der Poel richt zich na het WK op het wegseizoen.

Stand Superprestige na zes van acht wedstrijden

1. Laurens Sweeck (Bel) 69 punten
2. Eli Iserbyt (Bel) 68
3. Lars van der Haar 64
4. Quinten Hermans (Bel) 63
5. Corné van Kessel 62

Worst gaat Oranje-armada vooraf

Ook bij de vrouwen was het wederom Oranje boven. Annemarie Worst schreef de veldrit op haar naam. De 24-jarige Gelderse was in de eindsprint haar grote concurrente Ceylin del Carmen Alvarado de baas en boekte zo haar achtste veldritzege dit seizoen. Alvarado blijft wel leidster in het klassement.

Annemarie Worst klopt concurrente Ceylin del Carmen Alvarado in de Supersprestige-veldrit in Diegem AFP

De avondveldrit had wel wat weg van een open NK. Halverwege kende de koers een kopgroep van vijf Nederlandsen. Inge van der Heijden moest even later echter passen en Shirin van Anrooij had de pech dat bij de materiaalpost geen vervanging voor haar lekke band was.

Tranen uit onmacht

Omdat ze volgens de reglementen de materiaalpost niet mocht verlaten zonder van fiets te wisselen, stond het jonge talent met tranen in de ogen te wachten op toestemming om te mogen vertrekken. Van Anrooij eindigde uiteindelijk als zestiende.

Yara Kastelijn was in de slotronde de laatste die de twee grote favorieten moest laten gaan. Worst won uiteindelijk de sprint met gemak. Ondanks de pech van Van Anrooij kreeg de veldrit toch en volledig Nederlandse topvijf: achter Van der Heijden werd de 17-jarige Puck Pieterse knap vijfde.

Wereldkampioenen op afstand

Wereldkampioene Sanne Cant moest genoegen nemen met de achtste plek op 1.15 van de winnares. Een andere oud-wereldkampioene, de Française Pauline Ferrand-Prévot, werd bij haar rentree in het veldritcircuit achttiende.

Stand Superprestige na zes van acht wedstrijden

1. Ceylin del Carmen Alvarado 81 punten
2. Yara Kastelijn 76
3. Annemarie Worst 65
4. Alice Maria Arzuffi (Ita) 62
5. Sanne Cant (Bel) 61

STER reclame