Streamer Morrog is trots op het ingezamelde bedrag
NOS Nieuws

Gamestreamer haalt ruim 8000 euro op voor kinderziekenhuis

Gamestreamer Morrog heeft met een doneeractie onder zijn volgers ruim 8000 euro opgehaald voor het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis.

Morrog, wiens echte naam Emre is, mikte gisteren met een speciale streamsessie van twaalf uur op een bedrag van 3000 euro. "Maar dat was na acht uur al binnen. Dit overtrof echt alles", zegt hij.

Morrog speelt al zes jaar zijn spellen live op Twitch, een soort YouTube voor gamers. Ondertussen praat en chat hij met zijn volgers; dat zijn er inmiddels meer dan 60.000. Zij kunnen gratis naar zijn streams kijken, maar er ook voor kiezen geld aan hem te doneren of zich voor een maandbedrag te abonneren op zijn kanaal.

In november zegde Morrog zijn baan op, om zich helemaal te focussen op het streamen en maken van video's.

NOS op 3 dook twee jaar geleden al eens in de wereld van gamestreamers, die daar soms duizenden euro's mee verdienen:

Hoe je met live gamen duizenden euro's kan verdienen én vrienden maakt

De actie van gisteren was een vervolg op een soortgelijk initiatief van een jaar geleden, toen met Save the Children als goed doel. Het idee voor de actie kwam toen spontaan, legt Morrog uit, omdat hij iets "terug wilde geven".

Het einde van het jaar, als veel mensen genieten van de feestdagen, is volgens hem een goed moment om even stil te staan bij degenen die het minder hebben. "En ik wilde sowieso iets doen met kinderen. Veel van mijn kijkers zijn jongvolwassenen."

Hele toffe dingen

Met een opbrengst van 3750 euro - bijna twee keer het streefbedrag - was de doneeractie van vorig jaar meteen een flink succes. Hij besloot het initiatief daarom te herhalen, maar dan met een ander goed doel.

Morrog: "Ik wilde het wat dichter bij huis zoeken en zo kwam ik uit bij het Emma Kinderziekenhuis. Zij doen echt hele toffe dingen, hebben bijvoorbeeld een eigen theater en schooltje. Vervolgens heb ik contact met ze gezocht en ze waren meteen enthousiast."

Persoonlijke verhalen

Volgens Morrog toont de doneeractie dat de gamewereld socialer is dan vaak wordt gedacht. "Want gisteren hebben we met zo'n 1000 kijkers toch iets heel moois teruggedaan voor de samenleving", zegt hij. "Mensen deelden op een bepaald moment ook persoonlijke verhalen over kinderen die in het ziekenhuis hebben gelegen. Het werd af en toe best emotioneel tijdens de stream."

Het ingezamelde bedrag wordt besteed in overleg met het Emma Kinderziekenhuis. Hoogstwaarschijnlijk gaat een deel op aan games en draagbare spelcomputers, zodat de zieke kinderen in bed kunnen gamen.

"Ik ben toevallig vandaag alvast naar een winkel geweest. Het is denk ik wel handig ze voor te bereiden op zo'n bestelling. In januari gaan we alles regelen", zegt Morrog lachend. Daarna gaat hij nadenken over een nieuwe actie. "Want deze traditie gaan we volgend jaar zeker voortzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl