NOS SchaatsenAangepast

Krol ook op 1.000 meter de sterkste, Bergsma rekent af met Roest

Krol wint ook de 1.000 meter, voor Verbij en Ntab

Thomas Krol heeft zijn tweede Nederlandse titel veroverd bij de KPN NK afstanden in Heerenveen. Krol, zaterdag al de beste op de 1.500 meter, reed op de 1.000 meter ook naar de winnende tijd: 1.08,35.

Wereldkampioen en baanrecordhouder Kai Verbij werd tweede in 1.08,53. Het brons was voor de winnaar van de 500 meter, Dai Dai Ntab (1.08,87), die daarmee net als Verbij een startbewijs voor de WK sprint veiligstelde.

Hein Otterspeer ging twee keer bijna onderuit en reed de vierde vierde tijd, maar werd later gediskwalificeerd omdat hij door de blokken reed.

Krol na NK-goud 1.000 meter: 'Wat was er met de rest aan de hand?'

De KNSB moet zich nog buigen over de situatie van Kjeld Nuis, die zich ziek afmeldde voor het toernooi en in aanmerking kan komen voor een aanwijsplek voor de WK en EK afstanden op de 1.000 en 1.500 meter. Daarover beslist de KNSB maandag.

Dat zou dan ten koste kunnen gaan van Dai Dai Ntab, de nummer drie op de 1.000 meter, en van Koen Verweij, die derde werd op de 1.500 meter. Op de 1.000 meter eindigde Verweij als vijfde.

Aanwezigheid 'zieke' Nuis roept vragen op

Vlak na de 1.000 meter verscheen Nuis wel op het middenterrein van Thialf om de officiële eerste munt slaan van het Jaap Eden Vijfje. Zijn aanwezigheid riep her en der vragen op.

Aanwezigheid 'zieke' Nuis bij NK roept vragen op: 'Dit is niet handig'

Zaterdag beklaagde Verweij zich al over de situatie van Nuis. "Hij had hier gewoon moeten staan. Op het OKT voor de Olympische Spelen liep ik ook rond met gordelroos en koorts. Ik kreeg toen ook geen tweede kans. Ik ga er zeker niet mee akkoord", zei Verweij.

Bergsma verslaat Roest op 10.000 meter

Jorrit Bergsma heeft voor de zesde keer in zijn loopbaan de nationale titel op de 10.000 meter veroverd. Bergsma rekende in de slotrit af met zijn grootste concurrent op de langste afstand, Patrick Roest.

In de slotrit hielden de enige twee kanshebbers op het goud - Sven Kramer zegde af voor de 10.000 meter - elkaar lang in evenwicht.

Bergsma rekent af met Roest en wint zesde nationale titel op 10.000 meter

Met nog acht ronden te rijden plaatste titelverdediger Bergsma een versnelling waarop Roest geen antwoord had. Bergsma voerde het tempo daarna steeds iets meer op. Op de achtergrond probeerde Roest nog wel dichterbij te komen, maar toen was het gat al geslagen.

Baanrecord

Bergsma won de afstand in 12.45,04. Daarmee kwam hij niet aan het baanrecord van Patrick Roest (12.42,97), die nu in 12.48,59 over de streep kwam en net als vorig jaar genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Bergsma had alleen oog voor Roest: 'Baanrecord niet aan gedacht'

Bergsma komt met zijn zesde nationale titel op gelijke hoogte met Sven Kramer en Bob de Jong, die ook zes keer Nederlands kampioen werden op de 10.000 meter.

Staande ovatie voor Talsma

Het brons ging naar de jonge Marwin Talsma, die in de tweede rit boven zichzelf uitsteeg. Opgezweept door het publiek in het uitverkochte Thialf reed de 22-jarige Talsma voor het eerst onder de dertien minuten: 12.59,12. Daarmee verbeterde hij zijn persoonlijk record met ruim acht seconden.

Marcel Bosker kwam in de voorlaatste rit op twee derde van de race ten val, maar hij had op dat moment al een grote achterstand op de tussentijden van Talsma.

Op de 10.000 meter plaatsen de nummer een en twee van de NK afstanden zich voor de WK afstanden in Salt Lake City (13-16 februari). Alleen Patrick Roest en Jorrit Bergsma mogen zich dus opmaken voor de tien kilometer op de snelle Amerikaanse ijsbaan.

Geen Kramer en De Vries

Sven Kramer en Douwe de Vries hadden zich afgemeld voor de 10.000 meter. Kramer kwam dit weekend in actie op de 5.000 meter (tweede) en de 1.500 meter (zevende) en heeft zijn startbewijzen voor de WK en EK afstanden (5.000 meter) en de WK allround binnen. Kramer had daarom besloten om zijn nog altijd kwetsbare rug te ontzien. De Vries kampte met de naweeën van een longontsteking.

Coach Orie durfde het met Kramer niet aan op de tien kilometer

Massastart

Op de massastart ging het goud naar voor de vierde keer naar Arjan Stroetinga, die in de sprint Koen Verweij versloeg. Jan Blokhuijsen reed naar het brons.

Met drie ronden te gaan opende Jorrit Bergsma, ploeggenoot van Stroetinga bij de ploeg van Jillert Anema, de aanval. Marcel Bosker profiteerde van de versnelling en nam de leiding even over, maar kwam in het sprintgeweld tekort.

Bekijk hieronder de samenvatting van de massastart en de reactie van winnaar Stroetinga:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl