NOS Nieuws

Oekraïne en rebellen in het oosten ruilen gevangenen uit

  • EPA
    Een juichende gevangene vlak voor de uitruil
  • EPA
    Een gevangene is er niet van gediend dat een fotograaf de uitruil vastlegt
  • AFP
    Zwaarbewapende Oekraïense militairen kort voor de uitruil
  • EPA
    Gevangenen worden in bussen naar de plek van de uitruil vervoerd

Oekraïne en de pro-Russische rebellen in het oosten hebben gevangenen uitgeruild. De rebellen laten 55 gevangenen vrij, terwijl de Oekraïense regering 87 gevangenen laat gaan.

Het is onduidelijk of alle gevangenen uitgeruild zijn. Er zijn berichten dat sommige gevangenen niet terug durven uit angst voor berechting. De uitruil is een uitvloeisel van het akkoord dat begin deze maand werd gesloten. Sindsdien geldt er een staakt-het-vuren, maar er wordt toch nog af en toe geschoten.

In Parijs bereikten de Russische president Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelensky een akkoord dat moet leiden tot het einde van de oorlog in het oosten van het land, die al vijf jaar woedt. Daarbij zijn meer dan 13.000 mensen om het leven gekomen.

De uitruil is niet overal goed ontvangen. In Kiev is er vooral boosheid over de vrijlating van vijf voormalige agenten van de veiligheidsdienst Berkoet. Zij waren in 2014 betrokken bij geweld tegen demonstranten op het Maidan-plein. Zeker elf mensen werden toen gedood.

De uitruil vindt plaats bij een controlepost op de grens van Oekraïne en de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk bij de stad Horlivka:

Oekraïne en pro-Russische rebellen ruilen gevangenen uit

Het is niet de eerste keer dat beide partijen gevangenen uitwisselen. Voor het laatst gebeurde dat in december 2017.

In september werden weliswaar ook tientallen gevangenen uitgeruild, maar dat was tussen Rusland en Oekraïne. Een van de gevangenen die toen naar Rusland terugkeerden, was de MH17-verdachte Vladimir Tsemach, tot verontwaardiging van Nederland.

Correspondent David-Jan Godfroid noemt de uitruil maar een kleine stap in een mogelijk vredesproces. Hij wijst erop dat er nog veel grote problemen zijn, zoals de toekomstige mate van autonomie voor de Donetsk-regio en de vaststelling van de grens tussen Oekraïne en Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl