ANP/NOS
NOS Voetbal

Kerstrapport Ajax: 'Van enorme euforie naar een kater in de winterstop'

Met de gourmetlucht dichtbij en de oliebollen in het verschiet is het tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de eredivisie. Hoe hebben Ajax, AZ, PSV en Feyenoord het gedaan? Drie van de vier vaste gezichten van Studio Voetbal spreken: Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Theo Janssen. Vandaag: Ajax.

Ajax was maandenlang het beste jongetje van de klas, met mooie resultaten en bij vlagen oogstrelend spel. Een prachtig kerstrapport lag in het verschiet, ware het niet dat de Amsterdammers in een cruciale week werden bevangen door tentamenstress.

In de tweede week van december leek Ajax het scoren ineens verleerd en leed de landskampioen drie nederlagen op rij: tegen Willem II (0-2), Valencia (0-1) en AZ (0-1). Ons analistentrio kijkt daardoor met gemengde gevoelens terug op de eerste seizoenshelft.

Enorme knak

"Ajax heeft die week een enorme knak gekregen", constateert Pierre van Hooijdonk. "Voor de rest waren ze soeverein. Ze wonnen heel makkelijk hun wedstrijden en waren ook in Europese wedstrijden uitstekend. Alleen in die ene week ging het ineens helemaal fout."

Arno Vermeulen spreekt van een uitermate merkwaardig seizoen tot nu toe. "Drie weken geleden waren ze nog in enorme euforie, maar nu gaan ze toch met een kater de winterstop in."

Reuters
De teleurstelling bij Ajax was groot na de thuisnederlaag tegen Valencia

"De pijp was leeg de laatste wedstrijden, dat zei trainer Erik ten Hag ook. Veel spelers hebben doorgespeeld in de zomer en dat zie je gewoon. Het was eigenlijk een paar weken te lang. Maar we hebben genoten van heel goed voetbal", aldus Vermeulen.

Volgens Theo Janssen kan Ajax terugkijken op een goed eerste halfjaar. "Ajax heeft een geweldig elftal, dat hebben ze ook in de laatste competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag weer laten zien, met veel jonge jongens. Maar ze hebben een periode gehad waarin ze veel spelers misten en dus ook punten verloren."

Uitblinker: Hakim Ziyech

Over de uitblinker bij Ajax zijn de drie analytici het roerend eens: Hakim Ziyech. "In alles", meent Janssen. "Zijn passing, zijn traptechniek, voetbal, maar ook in persoonlijkheid. Als je ziet hoe hij met die jonge jongens bezig is, hoe blij hij is als ze scoren. Dan is het duidelijk."

"Vorig seizoen was Dusan Tadic heel belangrijk voor Ajax, nu heeft Ziyech die rol", stelt Van Hooijdonk. "Maar ik wil ook een puntje geven aan Quincy Promes. Hij is in zijn eerste seizoen al meteen heel belangrijk, zeker in combinatie met Ziyech."

Ook Vermeulen heeft lof voor Promes, maar vindt Ziyech er duidelijk uit springen. "We wisten al dat hij goed was, maar ik vond hem nu weer tien procent beter. Zeker in de Europese wedstrijden."

Pro Shots
Hakim Ziyech juicht op geheel eigen wijze na zijn goal tegen Chelsea, Quincy Promes komt eraan

De grootste tegenvaller bij Ajax is Razvan Marin, meent Janssen. "Je verwachtte er veel van, en het is ook wel een aardige speler, maar hij speelt weinig. Het is een jongen van wie ik denk: als ik Ryan Gravenberch of Jurgen Ekkelenkamp tegen ADO zie spelen, was Marin dan wel nodig geweest?"

Ook Van Hooijdonk komt, na lang nadenken, bij de Roemeen uit. "Maar is het wel terecht om al te zeggen dat hij tegenvalt, als je als nieuweling gelijk moet meedraaien? Hetzelfde geldt voor Edson Álvarez."

Vermeulen komt op 'oudgediende' Donny van de Beek uit. "Ik vind zijn ontwikkeling stokken. Zeker met de belangstelling van Real Madrid verwacht je toch wat meer beslissende momenten van hem. Natuurlijk zie je hem dingen doen waarvan je zegt: wow! Maar met zijn kwaliteiten moet hij eigenlijk elke week iets extra's kunnen geven."

Pro Shots
Donny van de Beek bedankt het publiek na de 2-0 zege van Ajax bij Lille OSC in de Champions League

Ondanks die ene week met drie nederlagen is Ajax de winterstop ingegaan met drie punten voorsprong op naaste concurrent AZ. PSV (tien punten), Willem II (elf) en Feyenoord (dertien) volgen op gepaste afstand. Over de titelkansen hoeft Ajax zich volgens de analisten weinig zorgen te maken.

"Die kans is 90 procent", stelt Janssen. "Ajax wordt normaal gesproken kampioen. En dat is ook terecht." Volgens Van Hooijdonk is de kans op het kampioenschap "nog steeds heel groot" en volgens Vermeulen is Ajax nog steeds titelfavoriet, "maar niet meer uitgesproken".

Het rapportcijfer

Dan rest ons nog het rapportcijfer. Vorig jaar kon Ajax pronken met een gemiddelde van 8,3. Dit jaar zijn de analytici zuiniger, vooral door de Europese domper.

Vermeulen: "Normaal gesproken had ik een 9 gegeven, maar door die laatste weken blijf ik toch op een 8 hangen."

Van Hooijdonk: "Een 7,5. Het cijfer is lager geworden door de uitschakeling in de Champions League en de moeizame laatste weken."

Janssen: "Een 7. Met de begroting die ze hebben, hadden we mogen verwachten dat Ajax in de Champions League zou blijven."

Kerstrapporten 'Grote Vier'

Gemiddelde cijfer analytici
AZ 8,0
Ajax 7,5
Feyenoord 5,8
PSV 4,5

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl