Haak is net trainer, maar nu al Coach van het Jaar: 'Het gaat heel natuurlijk'

Hugo Haak, de hoofdcoach van de Nederlandse baansprinters, werd vorige week op het Sportgala verkozen tot Coach van het Jaar, terwijl hij pas veertien maanden de leiding heeft bij de ploeg. "Het gaat heel natuurlijk", zegt hij.

De resultaten zijn indrukwekkend. Haak leidde de baansprinters naar de Europese titel en de wereldtitel. Afgelopen jaar was Nederland als team oppermachtig en op de individuele sprinttoernooien regen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland de zeges aaneen. Matthijs Büchli en Lavreysen domineerden bovendien op een ander sprintonderdeel, de keirin.

Haak nam zelf in december 2017 noodgedwongen afscheid als baansprinter vanwege een knieblessure. Een jaar later werd hij assistent van de huidige sprintploeg onder Bill Huck. Na het opstappen van Huck in december 2018, schoof Haak naar eindverantwoordelijke.

Observeren op NK

"Hij is nu onze coach en zo voelt het ook", zegt Hoogland. "Hij komt altijd met argumenten en heeft altijd een goed punt", zegt Lavreysen.

Bij de NK in Alkmaar bekijkt Haak zijn pupillen letterlijk van een afstand. Hij zit met zijn laptop op de tribune. Om te observeren. "Ik kan niet twaalf atleten tegelijk helpen, dus op zo'n NK zit ik op de tribune", legt hij uit. "Ik ga het goed bekijken en de jongens nemen het tegen elkaar op op de baan."

Met zijn observaties hoopt Haak zijn jongens nog beter te maken. Medailles op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zijn het doel. "Als je me dit vier jaar geleden had gezegd, had ik je voor gek verklaard", zegt Haak.

STER reclame