NOS Sport

Waterpolosters met goed plan klaar voor EK, en hopelijk Tokio

Waterpolosters verslaan China in oefenduel voor EK

De Nederlandse waterpolosters zijn na een intensieve oefencampagne klaar voor een goed begin van het nieuwe jaar: op 12 januari begint in Boedapest het EK waterpolo, waar Oranje zijn Europese titel wil verdedigen.

"We hebben een goed plan neergezet en de meiden zijn fit om dadelijk in Boedapest te kunnen presteren", sprak bondscoach Arno Havenga zaterdag na afloop van een oefenwedstrijd in Rotterdam tegen China, die een tikkeltje moeizaam met 10-9 werd gewonnen.

Maar de Europese titel is niet het enige goede voornemen voor 2020: winst van het EK levert namelijk een felbegeerd ticket voor de Olympische Spelen in Tokio op. Mocht een titel uitblijven, dan is er nog een mogelijkheid om in maart via een olympisch kwalificatietoernooi in Italië naar Tokio te gaan.

Eerst het EK

In 2008 deden de Nederlandse vrouwen voor het laatst mee aan de Spelen. Door een legendarische 9-8 zege op de Verenigde Staten ging Oranje met het goud aan de haal. Met bondscoach Robin van Galen en teammanager Arno Havenga. Voor Londen (2012) en Rio (2016) wist Nederland zich niet te plaatsen.

Maar eerst komt het EK. Tijdens de voorbereiding heeft Havenga niets aan het toeval overgelaten: zo wordt er fulltime in Zeist getraind. "We hebben de meiden allemaal naar Nederland gehaald, anders dan in vorige jaren. We hebben een trainingsstage in Malaga en twee weken met toernooien in Canada en de VS achter de rug. En nu twee oefenduels met China."

Havenga kijkt met een positief gevoel terug op de voorbereiding. "We hebben nieuwe spelconcepten aan ons spel toegevoegd en hele grote stappen gemaakt."

'Gaan voor het maximale'

De bondscoach hoopt dat Nederland als titelverdediger de verwachtingen op het EK kan waarmaken. "Het klopt, we zijn Europees kampioen. Maar er zijn in Europa zes landen die zeer aan elkaar gewaagd zijn. Het verschilt bijna per toernooi hoe het eindklassement eruit ziet."

"Voor ons is het zaak om op het EK ons goede spel te laten zien", vervolgt Havenga. "Als we dat doen, denk ik dat we een hele serieuze titelkandidaat zijn. Wij gaan voor het maximale."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl