NOS Schaatsen

Krol maakt favorietenrol waar op 1.500 meter en pakt eerste NK-goud

Krol rijdt overtuigend naar eerste NK-goud op 1.500 meter

Thomas Krol heeft voor het eerst in zijn loopbaan de nationale titel op de 1.500 meter veroverd. In Heerenveen reed de wereldkampioen overtuigend naar de winst: Krol klokte 1.43,86, de vijfde tijd ooit gereden in Thialf.

In de laatste rit kwamen Patrick Roest en Sven Kramer niet aan de tijd van Krol. Roest pakte het zilver in 1.44,78 en was bijna een seconde langzamer dan Krol. Roest verzekerde zich daarmee net als Krol voor een startbewijs voor de WK en EK afstanden. Kramer werd zevende en heeft daarmee net als Roest zijn starbewijs voor de WK allround binnen.

"Een Nederlandse titel had ik nog niet, supergaaf", was de eerste reactie van Krol na zijn snelle rit. "Ik heb dit seizoen nog niet zo'n snelle 1.500 meter gereden, het verbaast me."

Krol: 'Nederlandse titel had ik nog niet, supergaaf'

"Ik wil mijn wereldtitel verdedigen in Salt Lake City", aldus een vastberaden Krol. "Met een tweede of derde plek had ik hier ook geen genoegen genomen.

Verweij moet vrezen voor aanwijsplek Nuis

Koen Verweij knokte zich naar het brons (1.45,89), maar hij moet afwachten of dat genoeg is voor een startbewijs voor de WK en EK afstanden. Op papier zou dat wel het geval zijn, maar titelverdediger, olympisch kampioen en wereldrecordhouder Kjeld Nuis ontbrak op de 1.500 meter. Hij heeft zich afgemeld voor de NK omdat hij niet voldoende hersteld is van een zware griep.

De KNSB moet zich nog buigen over de situatie van Nuis, die in aanmerking kan komen voor een aanwijsplek. Dat zou dan ten koste kunnen gaan van het ticket voor Verweij.

Verweij: 'Niet akkoord met mogelijke aanwijsplek Nuis'

Verweij kondigde na zijn rit aan dat hij sowieso niet akkoord gaat met een mogelijke aanwijsplek voor Nuis. "Hij had hier gewoon moeten staan. Op het OKT voor de Olympische Spelen liep ik ook rond met gordelroos en koorts. Ik kreeg toen ook geen tweede kans. Ik ga er zeker niet mee akkoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl