Een herdenkingsplek na de massamoord in een supermarkt in El Paso, waarbij 22 doden vielen AFP

In de Verenigde Staten zijn dit jaar 41 moordpartijen geweest, blijkt uit een telling van onder meer persbureau AP. Dat is het hoogste aantal sinds de eerste onderzoeken hiernaar in de jaren 70 begonnen. Het vorige record, 38, stamt uit 2006.

Bij de telling van AP, de krant USA Today en de Northeastern University werd gekeken naar moorden met ten minste vier doden, exclusief de dader.

Die meervoudige moorden kostten dit jaar aan in totaal 211 mensen het leven. Alleen in 2017 was dat met 224 slachtoffers hoger. Die piek werd vooral veroorzaakt door de aanslag op een countryfestival in Las Vegas, waarbij een schutter vanuit zijn hotelkamer 58 bezoekers doodschoot.

Woede en frustratie

Criminoloog James Densley noemt de uitkomst van de telling opvallend. "Zeker omdat het aantal meervoudige moorden stijgt in een periode waarin het totale aantal moorden daalt." Hij spreekt van een "tijdperk van moordpartijen", die een bijproduct zijn van een "periode van woede en frustratie".

Bij 33 van de 41 moordpartijen gebruikte de dader een vuurwapen. Andere gebruikte wapens waren messen en bijlen. In twee gevallen stak de moordenaar een camper of (sta)caravan met daarin de slachtoffers in brand.

Familieleden of collega's

Uit de telling blijkt dat de meeste meervoudige moordenaars hun slachtoffers kenden. In veel gevallen ging het om familieruzies en drugs- of bendegeweld. Ook waren er gevallen waarin mensen hun woede uitten op collega's of familieleden. Verder bleef het motief vaak onduidelijk.

Opvallend is dat de meeste moordpartijen in de VS nauwelijks landelijke media-aandacht kregen. Volgens AP komt dat doordat slechts negen moordpartijen zich op straat afspeelden. De meeste waren bij mensen thuis, op het werk of in horecagelegenheden.

STER reclame