1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Queen maakt Dame van Olivia Newton-John

Grease-ster Olivia Newton-John mag zich vanaf nu Dame noemen. De 71-jarige actrice kreeg de ridderorde toegekend van koningin Elizabeth voor haar bijdrage aan goede doelen, kankeronderzoek en entertainment.

Ook filmregisseur Sam Mendes, bekend van American Beauty en de James Bond-film Skyfall, en Oscar-winnaar Steve McQueen, de regisseur van 12 Years a Slave, werden geridderd en mogen voortaan de titel Sir voor hun naam zetten.

Hogere orde

Onder de ruim duizend mensen aan wie de Britse koningin een onderscheiding toekende waren verder Queen-drummer Roger Taylor en zanger Elton John. Taylor werd officier in de orde van het Britse Rijk. Sir Elton John, die al sinds 1998 ridder is, werd opgenomen in een hogere orde, de Orde van de Broeders van de Eer. In deze orde is plaats voor maximaal 65 personen.

Elton John was zeer vereerd met zijn benoeming, schreef hij op Twitter:

Koningin Elizabeth kent ieder jaar talloze prijzen toe voor persoonlijke prestaties en maatschappelijke betrokkenheid. Het merendeel van die onderscheidingen (72 procent) gaat naar mensen die iets betekend hebben voor de gemeenschap.

Dit jaar waren mensen met een handicap met 120 personen of 11 procent van het totaal beter vertegenwoordigd dan in voorgaande jaren. Van de mensen die een prijs in ontvangst mochten nemen is net iets meer dan de helft (51 procent) vrouw, 9 procent heeft een andere etnische identiteit en 3 procent is afkomstig uit de lhbti-gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl