Matthijs Büchli ANP

Matthijs Büchli heeft net als vorig jaar de Nederlandse titel op de sprint veroverd. Büchli, de wereldkampioen op het onderdeel keirin, versloeg op de wielerbaan van Alkmaar wereldkampioen Harrie Lavreysen in de halve eindstrijd en vice-wereldkampioen Jeffrey Hoogland in de finale.

Zowel tegen Lavreysen als tegen Hoogland verloor Büchli de eerste heat, maar bleek in de twee daaropvolgende heats over een langere adem te beschikken. Voor Büchli is het al de vijfde nationale titel op het koningsnummer.

"Tijdens wereldbekerwedstrijden focus ik me op de keirin", toonde Büchli zich bescheiden. "Samen met de teamsprint is dat mijn onderdeel. Nu ben ik er gewoon ingevlogen in de hoop dat ik de Nederlandse titel zou behalen. Toch is het niet zo dat ik nu zeg dat ik op het WK de sprint moet gaan rijden. Ik denk dat Lavreysen en Hoogland op dat onderdeel bewezen hebben altijd tot de absolute wereldtop te behoren. Het is natuurlijk wel leuk om die mannen een keer op hun specialiteit te verslaan."

Braspennincx na zes jaar weer de beste

Bij de vrouwen kroonde Shanne Braspennincx zich tot Nederlands kampioene op de keirin. In de finale kreeg ze flinke tegenstand van onder anderen wegrenster Lorena Wiebes, die haar sprint vroeg inzette en zelfs een flink gaatje sloeg.

De nationaal kampioene op de weg werd in de laatste bocht echter toch nog overvleugeld door Braspennincx en Steffi van der Peet, die zo naar het zilver sprintte. Wiebes moest zich tevreden stellen met het brons.

Voor Braspennincx is het de tweede NK-titel op dit onderdeel. In 2013 was ze ook de beste.

Titels Zijlaard en Schilt

Ook werden er nationale titels vergeven op niet-olympische onderdelen. Maikel Zijlaard, kleinzoon van voormalig gangmaker Joop Zijlaard en neef van oud-ploegleider Michael Zijlaard, pakte zijn eerste titel op de individuele achtervolging. Hij raffelde de vier kilometer af in 4.27,582 en was daarmee ruim vijf seconden sneller dan Koen Bouwman, in het dagelijks leven wegrenner bij Jumbo-Visma.

De scratch, die volgend jaar tijdens de Olympische Spelen in Tokio wordt afgewerkt in het kader van het omnium, werd een prooi voor Ryan Schilt. Hij dankte die zege aan een ronde voorsprong die hij in de slotfase pakte op zijn concurrentie. Roy Pieters werd tweede, Roy Eefting derde.

Primeur Pieters

Bij afwezigheid van Kirsten Wild mocht Amy Pieters voor het eerst het rood-wit-blauw aantrekken na de individuele puntenkoers bij de vrouwen. Liefst vijf keer was Pieters, die afgelopen zomer in Alkmaar Europees kampioene op de weg werd, al tweede geworden op dit onderdeel, dat in Tokio onderdeel is van het omnium.

De pas 20-jarige Kirstie van Haaften en Nina Kessler, die net als Pieters hun sporen verdiend hebben als wegwielrenster, mochten mee naar het podium.

STER reclame