Ireen Wüst
NOS Schaatsen

Schaatsen tussen Kerst en Oud & Nieuw: wat staat er op het spel?

Tussen Kerst en Oud & Nieuw rijdt de Nederlandse schaatstop het voorlopig belangrijkste toernooi van het seizoen. In Heerenveen wordt dit weekeinde op de KPN NK afstanden onder meer gestreden om de nationale titels, maar dat is lang niet alles.

Alle afstanden zijn drie dagen lang live te volgen bij de NOS op radio, televisie en internet.

Bekijk hieronder de uitzendschema's:

  • NOS
    Het schaatsprogramma van vrijdag 27 december
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag 28 december
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag 29 december

Startbewijzen voor de grote kampioenschappen, begin volgend jaar, moeten bijna allemaal dit weekeinde verdiend worden. Hoe plaatst een schaatser zich voor die toernooien?

WK afstanden

De WK afstanden, half februari in Salt Lake City, vormen het belangrijkste toernooi dit seizoen. De kwalificatie-eisen zijn relatief eenvoudig: per individuele afstand plaatst de topdrie van de NK zich voor dat WK. Uitzondering zijn de langste afstanden, aangezien daarop slechts twee Nederlanders mogen starten in Salt Lake City.

Mochten zich tijdens de NK afstanden calamiteiten voordoen, dan heeft schaatsbond KNSB altijd nog de beschikking over een zogeheten 'aanwijsplek'. Een schaatser die zich niet op de reguliere wijze weet te kwalificeren mag altijd nog hopen via die vluchtroute Salt Lake City te bereiken.

Zo zal de KNSB zich moeten buigen over de situatie van Kjeld Nuis, de tweevoudig olympisch kampioen die de NK afstanden mist door ziekte.

"Wij hebben het verzoek op een aanwijsplek inmiddels ontvangen van Jumbo-Visma", aldus Remy de Wit, voorzitter van de selectiecommissie van de KNSB. "We wachten de wedstrijden van komend weekend eerst af en we nemen er volgende week een besluit over."

EK afstanden

Over twee weken (10-12 januari) worden in Thialf de Europese kampioenschappen afstanden gehouden. Aan dat toernooi mogen maar tien Nederlandse mannen en tien Nederlandse vrouwen deelnemen, net als aan de Olympische Spelen.

Dat betekent dat de KNSB een selectievolgorde heeft opgesteld. Als alle afstanden erop zitten, kan de matrix helemaal worden ingevuld en is duidelijk wie er aan de EK afstanden mogen deelnemen.

Sven Kramer

WK allround

Voor het wereldkampioenschap allround in Hamar (28 februari tot en met 1 maart) kunnen schaatsers zich op twee manieren kwalificeren.

Dit weekeinde wordt er bij de mannen een klassement opgemaakt op basis van de 1.500 meter en de 5.000 meter. De beste twee schaatsers van dat klassement gaan naar de WK. Bij de vrouwen gaat het om de 1.500 meter en de 3.000 meter.

Ook de Nederlands kampioen allround gaat naar de wereldkampioenschappen in Noorwegen. De naam van die rijder wordt eind januari bekend na de NK allround.

Patrick Roest, de regerend wereldkampioen allround

WK sprint

De kwalificatie-eisen voor de WK sprint zijn vergelijkbaar met die voor de WK allround.

De winnaar van de NK sprint, ook eind januari, plaatst zich voor de WK. Dat geldt ook voor de beste twee rijders in een klassement dat dit weekeinde wordt opgemaakt na de 500 en de 1.000 meter.

De WK allround en de WK sprint worden overigens voor het eerst in de geschiedenis in hetzelfde weekeinde op dezelfde baan gehouden, van vrijdag 28 februari tot en met zondag 1 maart in Hamar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl