Fallon Sherrock tijdens haar partij met Mensur Suljovic
NOS Sport

Sherrocks dartssprookje: mikpunt van spot is nu lieveling van publiek

Media en publiek kwamen superlatieven tekort toen Fallon Sherrock vorige week dinsdag als eerste vrouw ooit een wedstrijd wist te winnen op het WK van dartsbond PDC. "Ik ben zo blij, heb net geschiedenis geschreven, ik kan het niet geloven", sprak de 25-jarige Engelse vol verbazing na afloop van haar gewonnen wedstrijd tegen landgenoot Ted Evetts.

Haar bijzondere optreden in Alexandra Palace kreeg een minstens zo bijzonder vervolg toen ze een paar dagen later op indrukwekkende wijze de nummer 11 van de wereld, Mensur Suljovic, aan de kant zette.

Vanavond kan Sherrock het volgende hoofdstuk van haar sprookje schrijven als ze het opneemt tegen landgenoot Chris Dobey, een duel waarbij de druk vooral op de schouders van Dobey lijkt te liggen.

Want is hij bestand tegen de orkaan van geluid en het boegeroep vanuit de zaal waarmee de mannelijke tegenstanders van 'The Queen of the Palace' steevast worden geconfronteerd?

Op eigen kracht

Wie denkt dat de mannen die tegen Sherrock moeten gooien ten onder gaan aan de zenuwen en niet om kunnen gaan met het vijandige publiek, heeft het mis. Sherrock is niet zomaar de publiekslieveling, ze staat simpelweg ook heel goed te gooien.

Sterker nog, van alle spelers die actief waren in de tweede ronde, was zij het best op de dubbels met een uitgooipercentage van 68,75. Daarnaast ligt haar puntengemiddelde in iedere wedstrijd boven de 90.

"Ze is heel koelbloedig op het podium en je ziet dat ze goed gebruikmaakt van het publiek", aldus Aileen de Graaf, Nederlands beste dartster zondagavond in Langs de Lijn. "Al heb ik haar nog nooit zo geweldig op haar dubbels zien gooien."

De Graaf, die bij het komende WK bij dartsbond BDO, dat in tegenstelling tot de PDC een apart toernooi voor vrouwen heeft, hoger ingeschaald is dan Sherrock, is enigszins verbaasd over de prestaties van Sherrock. "Ik weet dat ze het kan, maar dit is boven haar kunnen en wat ze normaal gesproken laat zien bij de vrouwen."

Nierproblemen voor alleenstaande moeder

Sherrock verloor in 2015 de WK-finale van dartsbond BDO, dus ze is bekend met de spanning die rond grote wedstrijden hangt. Maar dat is niets vergeleken met wat ze in haar privéleven allemaal voor de kiezen heeft gekregen.

Zo kreeg Sherrock enkele maanden na de geboorte van haar autistische zoontje Rory in 2014, te horen dat ze zelf een ernstige nierafwijking had. En vervolgens bleken de medicijnen die de toen 20-jarige Sherrock noodgedwongen moest slikken ook nog eens ingrijpende en nare bijwerkingen te hebben.

Een daarvan was een opgezwollen gezicht, iets waardoor ze mikpunt werd van spot op social media.

2017: Fallon Sherrock tijdens het BDO-WK

"Ik kreeg daar veel kritiek op en had te maken met heel veel negatieve reacties", vertelde ze in een interview op de Engelse televisie. "Ik kan niet herhalen wat er allemaal gezegd werd, maar de hele situatie heeft mij uiteindelijk wel geholpen. Vanaf dat moment was ik vastbesloten om het ongelijk van iedereen te bewijzen."

Sportief en financieel succes

Haar zoon voedt ze alleen op, iets wat de voormalig kapster met veel pijn en moeite combineert met haar sportieve carrière. "Rory verzorgen is een fulltimebaan. Trainen doe ik dan ook als hij naar bed is", vertelde ze in gesprek met The Irish Sun.

"Wanneer ik moet spelen, dan past mijn familie op. Hij is trots op mij en is heel blij met mijn prestaties tot nu toe."

Niet alleen sportief, maar ook financieel is Sherrocks optreden dezer dagen in Alexandra Palace een succes. Door het bereiken van de derde ronde is ze namelijk al verzekerd van prijzengeld van 25.000 pond. Ter vergelijking: mocht ze volgende maand wereldkampioen worden bij de BDO, dan moet ze genoegen nemen met 20.000 pond.

Heilige graal

Jarenlang werd een partij winnen in Alexandra Palace gezien als een heilige graal voor het vrouwendarten. De Canadese Gayl King mocht het in 2001 als eerste proberen toen zij een wildcard kreeg voor het toernooi. Ze ging echter roemloos ten onder. Datzelfde gold voor de Russische Anastasia Dobromyslova acht jaar later.

En vorig jaar stond Dobromyslova wederom op het podium van 'Ally Pally', al was het toen niet dankzij een wildcard, maar omdat ze zich reglementair had geplaatst voor het toernooi. Sinds vorig jaar houdt het WK van de PDC namelijk standaard twee plaatsen vrij voor vrouwen. De Engelse Lisa Ashton was vorig jaar de andere vrouw die een startbewijs had weten te bemachtigen, maar net als Dobromyslova slaagde zij er niet in de eerste ronde door te komen.

Dit jaar wisten Mikuru Suzuki en Sherrock zich te plaatsen en het had maar weinig gescheeld of de Japanse had alle aandacht gekregen die Sherrock nu ten deel valt. Suzuki ging namelijk pas na een beslissende leg ten onder tegen de Engelsman James Richardson.

Vrouwen op WK darts (PDC)

WK 2001 Gayl King (wildcard) 3-1 verlies in eerste ronde
WK 2009 Anastasia Dobromyslova (wildcard) 5-3 verlies in voorronde
WK 2019 Anastasia Dobromyslova 3-0 verlies in eerste ronde
WK 2019 Lisa Ashton 3-1 verlies in eerste ronde
WK 2020 Mikuru Suzuki 3-2 verlies in eerste ronde
WK 2020 Fallon Sherrock 3-2 winst in eerste ronde
WK 2020 Fallon Sherrock 3-1 winst in tweede ronde
WK 2020 Fallon Sherrock ?

Nu Sherrock heeft laten zien dat vrouwen kunnen wedijveren met mannen in deze sport, is het voor haar tijd om door te pakken. "Misschien is het wel tijd voor vier vrouwen op het WK. Er zijn meer vrouwen die op mijn niveau kunnen gooien, waarschijnlijk nog hoger. We hebben simpelweg meer kansen nodig."

Vanavond krijgt ze zelf de kans om de volgende stap te zetten in haar eigen verhaal. Sherrock, die Michael van Gerwen als grote voorbeeld heeft, is vol vertrouwen en denkt dat zelfs een WK-finale tegen haar idool tot de mogelijkheden behoort.

"Waarom niet? Alles kan gebeuren", sprak ze voor de camera van RTL 7. "Wees maar bang mannen, want wij vrouwen komen voor jullie!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl