Reuters

In Kazachstan is bij de internationale luchthaven van de stad Almaty een toestel van de lokale maatschappij Bek Air neergestort. Daarbij zijn volgens de autoriteiten zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Er zouden 49 gewonden zijn.

Eerder meldde het Kazachse ministerie van Binnenlandse Zaken nog dat er vijftien doden waren. De Kazachse vicepremier noemt een fout van de piloot en technische problemen als mogelijke oorzaken van de crash. Alle toestellen van het type Fokker 100, die meestal meer dan 25 jaar oud zijn, moeten in Kazachstan voorlopig aan de grond blijven.

Bek Air heeft de afgelopen jaren geprobeerd om onder bepaalde veiligheidscontroles uit te komen, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "De budgetmaatschappij zou het niet zo nauw nemen met de veiligheid van mensen aan boord. Zo worden de veiligheidsvoorschriften niet standaard uitgelegd en zijn er niet altijd veiligheidsgordels voor kinderen beschikbaar."

Hoewel het vliegtuig vlak bij de luchthaven crashte, duurde het vrij lang voordat hulpdiensten aanwezig waren. "Inmiddels zijn meer dan duizend mensen ingezet om de lichamen te bergen en te zoeken naar eventuele gewonden en lichamen."

Dit zijn de eerste beelden van reddingswerkers bij het toestel:

Toestel met 100 mensen neergestort in Kazachstan

Volgens de lokale autoriteiten verloor het vliegtuig van het type Fokker 100 hoogte kort na het opstijgen, en crashte het vervolgens rond 7.30 uur lokale tijd op een gebouw van twee verdiepingen hoog. Dat gebouw zou leeg zijn geweest en volgens de luchthavenautoriteiten is er geen brand ontstaan.

Aan boord waren volgens de autoriteiten 93 passagiers en 5 bemanningsleden. Het toestel was op weg naar de Kazachse hoofdstad Nur-Sultan, het voormalige Astana. Het Russische persbureau Ria Novosti meldt dat de meeste passagiers uit Kazachstan kwamen. Ook zaten er twee Oekraïners, een Kirgiziër en een Chinees in het toestel.

President Tokajev van Kazachstan heeft in een verklaring zijn medeleven uitgesproken richting de nabestaanden van slachtoffers van de vliegtuigcrash. Hij zegt dat een speciale overheidscommissie is opgezet om de oorzaak van de crash te onderzoeken.

STER reclame